Het Italiaanse modeicoon overleed in augustus 2012 en liet een prachtige verzameling designerkleding achter. Die garderobe wordt nu gestockeerd tot er een beslissing valt. Dat schrijft The Wall Street Journal.
Anna Piaggi was een Italiaanse modeliefhebster die meewerkte aan de modeshoots van Vogue Italia en Vanity en ze zat steevast op de eerste rij tijdens Fashion Week. In augustus overleed ze op 81-jarige leeftijd. De garderobe van Piaggi zou normaal gezien tentoongesteld worden in het nieuwe modemuseum van Milaan. Die plannen vielen echter in het water en Piaggi's kleren zijn nu ergens opgeslagen terwijl er beslist wordt wat ermee zal gebeuren.


Een leven tussen kleren

Wegens de omvang van haar enorme garderobe is heel moeilijk om een overzichtstentoonstelling te organiseren van haar unieke verzameling. De 81-jarige Piaggi leefde in een klein appartement in Milaan barstensvol met kleren. Naar het schijnt had ze wel 40 kledingrekken die alle plaats innamen bij haar thuis. Ze smeekte haar huisbazen geregeld voor extra ruimte waar ze haar collectie designerkleding kon bewaren. Haar verzameling bestond uit vintagejurken van de Franse ontwerper Poiret tot uniformen van MacDonald's.

Verzamelwoede

In 2006 stelde ze haar collectie al eens tentoon in het Victoria and Albert museum in Londen. Voor die tentoonstelling had ze 265 paar schoenen, 932 hoeden, 2.865 jurken en 31 veren boa's ter beschikking gesteld. "Ik ben er zeker van dat Anna geen idee had van wat ze allemaal in haar kast had hangen", zegt Judith Clark, professor in Mode en Musea aan de universiteit van Londen. "Haar kleren waren niet in de beste staat maar in haar collectie zaten enkele unieke pareltjes", zegt Clark tegen The Wall Street Journal. "Ze was geen modeconservator", zegt Karl Lagerfeld. "Ze leefde met haar kleren, oud of nieuw, en gaf ze geen speciale behandeling. Ze maakten deel uit van haar dagelijks leven."

Museum?

Piaggi's broer Alberto erfde haar bijzondere collectie en hoopt op een reeks tentoonstellingen en op een eventuele modeshow in Milaan. "Ik denk dat Anna haar garderobe graag had zien hangen in een groot museum", zegt Alberto. Hij nam contact op met Sefano Boeri, een cultureel expert, om de collectie onder te brengen in het eerste modemuseum van Milaan. Boeri werd echter ontslagen en de plannen werden afgelast.

Muze op 81-jarige leeftijd

Anna's extravagante paradijsvogelstijl laat in ieder geval een grote indruk na op de modewereld. Met haar blauwe haren, geisha-lippen en wit gepoederd gezicht was ze de muze van de Britse hoedenmaker Stephen Jones. Anna combineerde tweedehandskleding met dure haute-couturestukken en vermaakte vaak haar kleren. "Mijn modefilosofie is humor, grappen en spelletjes", zei ze tegen WWD in 1978. "Ik maak mijn eigen moderegels". Hopelijk krijgen we haar bijzondere collectie ooit nog eens te zien. (AV)

Het Italiaanse modeicoon overleed in augustus 2012 en liet een prachtige verzameling designerkleding achter. Die garderobe wordt nu gestockeerd tot er een beslissing valt. Dat schrijft The Wall Street Journal. Anna Piaggi was een Italiaanse modeliefhebster die meewerkte aan de modeshoots van Vogue Italia en Vanity en ze zat steevast op de eerste rij tijdens Fashion Week. In augustus overleed ze op 81-jarige leeftijd. De garderobe van Piaggi zou normaal gezien tentoongesteld worden in het nieuwe modemuseum van Milaan. Die plannen vielen echter in het water en Piaggi's kleren zijn nu ergens opgeslagen terwijl er beslist wordt wat ermee zal gebeuren. Een leven tussen klerenWegens de omvang van haar enorme garderobe is heel moeilijk om een overzichtstentoonstelling te organiseren van haar unieke verzameling. De 81-jarige Piaggi leefde in een klein appartement in Milaan barstensvol met kleren. Naar het schijnt had ze wel 40 kledingrekken die alle plaats innamen bij haar thuis. Ze smeekte haar huisbazen geregeld voor extra ruimte waar ze haar collectie designerkleding kon bewaren. Haar verzameling bestond uit vintagejurken van de Franse ontwerper Poiret tot uniformen van MacDonald's. VerzamelwoedeIn 2006 stelde ze haar collectie al eens tentoon in het Victoria and Albert museum in Londen. Voor die tentoonstelling had ze 265 paar schoenen, 932 hoeden, 2.865 jurken en 31 veren boa's ter beschikking gesteld. "Ik ben er zeker van dat Anna geen idee had van wat ze allemaal in haar kast had hangen", zegt Judith Clark, professor in Mode en Musea aan de universiteit van Londen. "Haar kleren waren niet in de beste staat maar in haar collectie zaten enkele unieke pareltjes", zegt Clark tegen The Wall Street Journal. "Ze was geen modeconservator", zegt Karl Lagerfeld. "Ze leefde met haar kleren, oud of nieuw, en gaf ze geen speciale behandeling. Ze maakten deel uit van haar dagelijks leven." Museum?Piaggi's broer Alberto erfde haar bijzondere collectie en hoopt op een reeks tentoonstellingen en op een eventuele modeshow in Milaan. "Ik denk dat Anna haar garderobe graag had zien hangen in een groot museum", zegt Alberto. Hij nam contact op met Sefano Boeri, een cultureel expert, om de collectie onder te brengen in het eerste modemuseum van Milaan. Boeri werd echter ontslagen en de plannen werden afgelast.Muze op 81-jarige leeftijdAnna's extravagante paradijsvogelstijl laat in ieder geval een grote indruk na op de modewereld. Met haar blauwe haren, geisha-lippen en wit gepoederd gezicht was ze de muze van de Britse hoedenmaker Stephen Jones. Anna combineerde tweedehandskleding met dure haute-couturestukken en vermaakte vaak haar kleren. "Mijn modefilosofie is humor, grappen en spelletjes", zei ze tegen WWD in 1978. "Ik maak mijn eigen moderegels". Hopelijk krijgen we haar bijzondere collectie ooit nog eens te zien. (AV)