Waarom u hier geen ‘worst dressed’-lijstje van de Oscars vindt

Rode loper betekent rodeloperjurk, en wanneer daar bekende koppen mee gemoeid zijn dan staat men maar wat graag klaar om flaters aan te duiden en stijlkeuzes af te breken in een lekker overzichtelijke lijst. Bij Weekend.be ontbreekt zo’n lijst. Katrin Swartenbroux legt uit waarom.

Waarom u hier geen ‘worst dressed’-lijstje van de Oscars vindt

Hoewel wij bij weekend.be prat gaan op een zo volledig mogelijke berichtgeving ontbreekt hier vandaag een artikel dat de meeste lifestylewebsites wel op hun voorpagina’s plaatsten. Een lijstje met de slechtst geklede acteurs en – laat ons eerlijk zijn, vooral – actrices die gisteravond toevallig over een rood tapijt moesten wandelen richting de zaal waar ze al dan niet gelauwerd zouden worden voor hun acteerprestaties van het voorbije jaar. En daar hebben wij zo onze redenen voor.

Als we een titel als “de slechtst geklede sterren op de rode loper” neertikken, dan gaan we er eigenlijk van uit dat smaak een universeel gegeven is, dat iedere sterveling eenzelfde notie heeft van wat mooi is en wat lelijk en dat de overtreder gerust met de vinger gewezen mag worden. Liefst met een grote vette titel in het rood en enkele pijlen richting de te verbranden kledingstukken.

Geloof mij: mocht goede smaak werkelijk wetenschappelijk en objectief te benaderen zijn had een grote kleding- of interieurketen alvast een universiteit omgekocht om dat label te kunnen bemachtigen.

Naar mijn mening gaat niemand de deur uit met het besef of de bedoeling dat zij (of hij) er slecht uitziet, al kleedt niet iedereen zich aan om er goed uit te zien. Zoals modeblogster Leandra Medine al schreef: “In het geval van “slechte kledingstijl” moet je altijd de invalshoek van die persoon in gedachten houden. Soms is dat humor, soms is dat provocatie en soms is dat eigenzinnigheid, maar er spreekt altijd een onmiskenbare charme die ik graag categoriseer onder “openhartige oprechtheid”.”

Naar mijn mening gaat niemand de deur uit met het besef of de bedoeling dat zij (of hij) er slecht uitziet, al kleedt niet iedereen zich aan om er goed uit te zien.

Op de rode loper is van oprechtheid of openhartigheid uiteraard geen sprake. Maanden op voorhand sluiten topstylisten deals met grote modehuizen in een ware battle of the bodies: in welke jurk zal de Oscargenomineerde straks over de red carpet schrijden?

Zo wist Louis Vuitton de afgelopen events al de beloftevolle Alicia Vikander strikken, blijft Jennifer Lawrence trouw aan Dior Couture en kon Cate Blanchett rekenen op het naald en draadwerk van Armani PrivĆ©. Deze modehuizen verbinden zich zo niet alleen aan een persoonlijkheid maar bereiken zo ook een groter publiek – eentje dat niet iedere slider van de modeweken open klikt en weet wat voor couture dit jaar uit de handen van bijvoorbeeld Jean Paul Gaultier of Giambattista Valli zijn gevloeid.

Dat is business, maar daarom nog niet per sĆ© bad business. Toch is het feit dat er geld mee gemoeid is, blijkbaar al een verantwoording voor het finger pointen en style shamen van deze sterren – Engelse termen waar ik niet eens de moeite voor doe om ze te vertalen omdat ik hoop ze nooit te moeten gebruiken.

Vrouw staat op en doet jurk aan om naar een dingetje van haar werk te gaan. Zou u het fijn vinden dat we bij uw volgende functioneringsgesprek een opiniestuk wijden aan de manier waarop u uw riem met uw schoenen combineerde?

Het is bon ton om te veronderstellen dat iedereen die een camera onder de neus geduwd krijgt en/of veel geld verdient automatisch gedoemd is tot het label a) stijlicoon en b) publiek bezit. Twee taakomschrijvingen waarvan ik heel zeker ben dat ze niet in hun contract opgetekend stonden. Rooney Mara werd niet genomineerd voor een Oscar omdat ze een goede stylist heeft aangenomen en Kate Winslet verdient het niet om door de mangel gesleurd te worden omdat ze die jurk van Ralph Lauren misschien wel gratis heeft gekregen.

Vrouw staat op en doet jurk aan om naar een dingetje van haar werk te gaan. Zou u het fijn vinden dat we bij uw volgende functioneringsgesprek een opiniestuk wijden aan de manier waarop u uw riem met uw schoenen combineerde?

Het kan goed zijn dat we onszelf behoorlijk in de voet hebben geschoten door alle rodeloperjurken zonder waardeoordeel op te lijsten. Het kan dat onze cijfers veel minder de hoogte in zijn geschoten dan die van andere websites. Men ziet beroemde mensen nu eenmaal graag op hun gezicht gaan omdat artikels over hun onmenselijk slechte smaak/zware relatiebreuk/grove cellulitis ons er vreemd genoeg aan herinneren dat het ook maar mensen zijn. En laat dat nu net de reden zijn waarom ze dit soort artikels niet verdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content