Vrije Tribune
Waarom de Zara Ungendered-collectie een gemiste kans is
Kledingketen Zara lanceerde een ‘ungendered’ collectie, een initiatief dat op veel gejuich onthaald werd. Toch is het een gemiste kans, schrijft Joppe De Campeneere, Belgisch modeblogger die zich voornamelijk inzet voor genderkwesties. “De collectie voelt als een eenrichtingsstraatje, waardoor het lijkt alsof Zara gewoon een kruimel wil meepikken van de hele genderdiscussie in de modewereld.”
Toen ik voor het eerst hoorde dat Zara een genderloze kleding zou lanceren was ik ontzettend opgewonden. Een modeketen als Zara die een niet-genderspecifieke kledinglijn uitbrengt staat gelijk aan een fantastische kans een gigantisch platform voor non-traditionele genderidentiteiten om gezien en gehoord te worden door een groot (mainstream) publiek. Zara’s invloed op hoe de man in de straat nieuwe geslachtsbeelden beschouwt kan amper overschat worden. Pas toen ik de collectie effectief zag, en ik er meer details over binnenkreeg, werd mijn enthousiasme deels getemperd. Neen, ik ben niet in de zevende hemel met Zara Ungendered, en laat mij uitleggen waarom.
Zara Ungendered is een gemiste kans
De kledinglijn ziet eruit als een verzameling van het soort oversized loungewear dat mannen dagelijks dragen. Verder lijkt het mij dat de stukken wel heel hard lijken op de kledij die vrouwen de dag van vandaag zonder problemen durven halen op de mannenafdeling van hun favoriete winkel. Daarbovenop vind je, in de huidige modetrends, heel wat merken en winkels (zoals Urban Outfitters), die hetzelfde type kledij aanbieden voor zowel mannen als vrouwen, zonder dat ze de nood voelen om die items te labellen als ‘ungendered’. Genderloze kledij wordt zo nog maar eens benaderd als niets meer dan effen t-shirts en eenvoudige broeken. Als u één ding onthoudt van dit artikel, laat het dit zijn: ungendered staat niet gelijk aan saai! Het concept en idee van genderloze kledij is dat élk kledingstuk, van rok tot hemd, van strik tot das, van jurk tot broek, kan gedragen worden door beide geslachten, mannen en vrouwen.
Het concept en idee van genderloze kledij is dat élk kledingstuk, van rok tot hemd, van strik tot das, van jurk tot broek, kan gedragen worden door beide geslachten, mannen en vrouwen
Waarom wil Zara per sé op veilig spelen? Is het omdat ze nieuwe ontwerpconcepten willen introduceren, en de ungendered lijn willen uitbreiden tot voorbij de grijze massa die het nu is? Nochtans had Zara in het verleden wel al rokken aangeboden in de ‘mannensectie’ van hun webshop. Als het mogelijk is voor Zara om rokken te integreren in hun ‘mannencollectie’, zonder al die poespas, waarom lukt het dan niet om een non-binair gedefinieerde rok of jurk toe te voegen aan de ‘zo revolutionaire’ ungendered sectie?
Is Zara eigenlijk een people pleaser die gewoon een kruimeltje wil meepikken van de gigantische cake die de gendergerelateerde discussie in de fashion scène is? We kunnen er immers niet omheen: genderidentiteit is het afgelopen jaar een heet hangijzer geweest. Van Miley Cyrus die er voor uitkwam dat ze gender fluid is, over Jaden Smith die de vrouwencollectie draagt voor Vuitton tot de gigantische aandacht voor de transgender community, genderkwesties brandden op iedereens lippen. Probeert Zara gewoon op die rijdende trein te springen om er zo voordeel uit te halen? Ik ben een optimist, en ik zou graag geloven dat dat niet het geval is, maar waarom hebben ze hun kans dan niet gegrepen?
Is Zara eigenlijk een people pleaser die gewoon een kruimeltje wil meepikken van de gigantische cake die de gendergerelateerde discussie in de fashion scène is?
De collectie voelt aan als een eenrichtingsstraatje. Voor de meeste vrouwen zijn deze baggy, oversized silhouetten misschien een tikkeltje uit hun comfort zone (wat ik betwijfel, gezien de huidige sleazy à la Yeezy-trend), maar voor mannen is de collectie gewoon op safe spelen. Er zit geen uitdaging in het dragen van deze kleren, niets opwindends, niets dat ook maar een beetje out of the box kan worden gezien. En dat is exact waar ik mij, als gepassioneerde voorstander van alles wat te maken heeft met genderloosheid, tekortgedaan voel. Zoals ik hierboven al zei: vrouwen die naar de mannenafdeling trekken voor een sweater of een jogging zijn niets nieuws, en het is zeker niets waar iemand tegenwoordig van zou opkijken. Voor vrouwen is het perfect acceptabel om baggy truien, oversized t-shirts of boyfriend jeans te dragen, maar hallo, waar vind ik ergens mijn girlfriend jeans?!
Er zit geen uitdaging in het dragen van deze kleren, niets opwindends, niets dat ook maar een beetje out of the box kanworden gezien. En dat is exact waar ik mij, als gepassioneerde voorstander van alles wat te maken heeft met genderloosheid, tekortgedaan voel.
Akkoord, vrouwenmode is altijd voor geweest op mannen wanneer het op trends aankomt, en vrouwen staan in het algemeen iets positiever tegenover veranderingen in de kleerkast, maar dat betekent niet dat ik mijn mond zou moeten houden en wachten tot ik oud en grijs ben (en niet meer in die mooie jurken pas) voordat genderloze kledij in beide richtingen werkt. Ik zal er alles aan doen om dat proces te versnellen, hoe klein en nietig mijn bijdrage ook lijkt.
Ik heb het gevoel dat dit een gemiste kans is om een sterker signaal uit te sturen naar de buitenwereld toe. Een signaal dat zegt dat het oké is voor iedereen om te dragen wat ze willen, niet alleen voor vrouwen en mannen om oversized stukken te dragen die ze hoe dan ook zouden dragen.
Natuurlijk zie ik in dat dit een geweldige stap in de goede richting is, en ik besef hoe belangrijk het is voor de evolutie en normalisering van genderidentiteiten dat een winkel als Zara een ungendered categorie creëert, maar ik heb het gevoel dat dit een gemiste kans is om een sterker signaal uit te sturen naar de buitenwereld toe. Een signaal dat zegt dat het oké is voor iedereen om te dragen wat ze willen, niet alleen voor vrouwen en mannen om oversized stukken te dragen die ze hoe dan ook zouden dragen. Misschien wordt het platform van Zara in de toekomst uitgebreid en zal er een grotere selectie genderloze kledij de rekken sieren. Maar dat kan enkel maar wanneer ze beseffen dat het niet uitmaakt welke leeftijd, ras, seksualiteit of gender je hebt: if you like it, wear it! Ik kan niet wachten om te zien wat de toekomst brengt.
Joppe De Campeneere
Dit stuk verscheen eerder in het Engels op Joppe’s blog: STARTTOFASHION. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier