In 2010 verklaarden kledingketen H&M en jeansbroekengigant Levi's dat ze geen gezandstraalde jeansbroeken meer zouden produceren. Ook het Italiaanse modehuis Versace zet de productie van gebleekte jeans nu stop. Met deze beslissing steunt het Luxemerk Versace de Internationale Schone Kleren Campagne die al enkele jaren de gezondheidsrisico's door het bleken van jeans in de kijker stelt.

Het bleken van jeans is een gevaarlijk proces waarbij arbeiders de denimstof afbleken door gebruik van kiezelzuurzand. Wie tijdens het zandstralen de vrijgekomen stoffen inhaleert, riskeert een dodelijke ademhalingsziekte.

In Groot-Brittannië is de techniek al verboden sinds 1950. In de modewereld duurde het tot 2010 vooraleer kledingketens Levi's en H&M als eerste de productie van gebleekte jeans stopzetten. Andere merken zoals C&A, Benetton, Gucci, G-star en nu ook Versace volgden hun voorbeeld.

(JJ)

In 2010 verklaarden kledingketen H&M en jeansbroekengigant Levi's dat ze geen gezandstraalde jeansbroeken meer zouden produceren. Ook het Italiaanse modehuis Versace zet de productie van gebleekte jeans nu stop. Met deze beslissing steunt het Luxemerk Versace de Internationale Schone Kleren Campagne die al enkele jaren de gezondheidsrisico's door het bleken van jeans in de kijker stelt. Het bleken van jeans is een gevaarlijk proces waarbij arbeiders de denimstof afbleken door gebruik van kiezelzuurzand. Wie tijdens het zandstralen de vrijgekomen stoffen inhaleert, riskeert een dodelijke ademhalingsziekte. In Groot-Brittannië is de techniek al verboden sinds 1950. In de modewereld duurde het tot 2010 vooraleer kledingketens Levi's en H&M als eerste de productie van gebleekte jeans stopzetten. Andere merken zoals C&A, Benetton, Gucci, G-star en nu ook Versace volgden hun voorbeeld. (JJ)