Van Normcore tot glitterende doorkijkjurken: de mode van 2014 doorgelicht

Van Normcore tot glitterende doorkijkjurken: de mode van 2014 doorgelicht
Kendall Jenner © Instagram

Lotte Philipsen

Rijzende sterren Kendall Jenner en Gigi Hadid veroverden de catwalk © Twitter

De twee jonge realitysterren en modellen waren niet weg te slaan van de catwalk, billboards en kalenders. Ook 2015 belooft voor hen een topjaar te worden.

We geraakten maar niet af van Normcore © Twitter

De trend die onhipheid hip maakt en iedereen in witte sportsokken, onflatterende jeansbroeken en Birkenstocks hulde, bleef ook in 2014 hot. Zij die nog steeds niet vatten wat deze bizarre trend nu inhoudt, verwijzen we door naar dit artikel over Normcore.

Jaar van het achterwerk © Twitter

Rond, glanzend en al dan niet naakt: de derrières van heel wat sterren werden dit jaar in de verf gezet. Kim Kardashian mag zich de koningin van de Bootytrend dopen. Beyoncé, Rihanna, Miley Cyrus, Jennifer Lopez, Iggy Azalea en heel wat anderen volgden in haar kielzog en shaketen what their momma gave them.

Afscheid van Oscar de la Renta © Reuters

Stichter en creatief directeur van het succesvolle modelabel Oscar de la Renta stierf op 82-jarige leeftijd. Peter Copping werd aangeduid als opvolger.

Lupita Nyong'o werd met open armen ontvangen door de modewereld © Reuters

De actrice die bekend werd dankzij haar rol in '12 Years a Slave' veroverde de rode loper en mocht front row zitten bij heel wat modeshows. Haar feilloze stijlgevoel zorgde voor internationale aandacht en bezorgde haar enkele modellenklussen.

'Free the Nipple' © Twitter

Met voorvechtsters zoals Rumer Willis, Miley Cyrus, Cara Delevingne en Rihanna, werd dit jaar een poging gedaan om de tepel te bevrijden. Hetzij door volledig topless te protesteren, hetzij door te kiezen voor doorzichtige outfits waarbij tepels net zo zichtbaar zijn als de rest van het lichaam. Denk maar aan de jurk die Rihanna droeg tijdens de CFDA Fashion Awards. De creatie van Adam Selman, bezaaid met Swarovskikristallen, had niet bepaald veel om het lijf.

L'Wren Scott stapt uit het leven © Reuters

L'Wren Scott, modeontwerpster en vriendin van Mick Jagger, beroofde zich op 49-jarige leeftijd van het leven.

Pharrell Williams probeert hoeden weer hip te maken © Reuters

De hoed van de hand van Vivienne Westwood die Pharrell Williams droeg tijdens de Grammy Awards was goed voor tonnen hilariteit. De memes en andere internetgrappen over het hoofddeksel zullen hem nog lang blijven achtervolgen. Er kwam gelukkig ook iets positief voort uit dit bizarre accessoire: tijdens een veiling voor het goede doel bracht de hoed meer dan 44.000 dollar op.

Amal Alamuddin werd Amal Clooney © -

De Brits-Libanese advocate en activiste stapte dit jaar in het huwelijksbootje met George Clooney. Dat deed ze uiteraard in stijl. De bruid koos voor een sprookjesjurk van wijlen Oscar de la Renta.

Iedereen sportief © .

De sneaker bleef immens populair in 2014 en zelfs de grootste fans van hakken ruilden hun stelten in voor een paar Nikes, New Balances of Adidassen. Ook de collectie van Alexander Wang voor H&M zette sportieve looks voorop en zelfs printkoningin Mary Katrantzou ging een samenwerking aan met sportlabel Adidas. De sportieve levensstijl werd ook dit jaar gepromoot door modellen zoals Karlie Kloss, actrices en zelfs presidentsvrouw Michelle Obama.

Bekken bloot © Reuters

Waar halfzus Kim Kardashian haar derrière in de spotlight plaatste, koos Kendall Jenner voor zichtbare heupbeenderen. In een jurk van Fausto Puglisi gaf ze haar bekken bloot tijdens de MuchMusic Awards. Ook sterren zoals Anja Rubik en Iggy Azalea zijn fan van deze trend. Een onderbroek is uiteraard uit den boze wie op deze manier een streepje bloot wil tonen.