Ondernemerszin bij Gentse modestudenten

Tijdens Movement #16 toonden vijf laatstejaarsstudenten van de Gentse modeacademie hun afstudeercollecties.

Tijdens Movement #16 toonden vijf laatstejaarsstudenten van de Gentse modeacademie hun afstudeercollecties. Van de filosofie van Kant, tot de muziek van Soulwax: inspiratie hadden de vijf genoeg. Weekend Knack zetelde in de jury en ondervond dat de studenten naast een rijke fantasie ook nuchtere ondernemingszin aan de dag legden. Wat de toekomst brengt? Nog even verder studeren, of een creatief collectief oprichten.

HELENA VERSTRAETE (22)

Welke inspiratie had je voor je afstudeercollectie?
“Ik ben vertrokken van één bepaalde techniek: de smoktechniek. Daarbij worden verticale reepjes stof over horizontale geborduurd. Met dat vlechtwerk heb ik eindeloos geÔxperimenteerd, tot in de schoenen en sierraden toe. Ik wilde ontdekken hoever je kan gaan door één techniek uit te puren en te gebruiken op verschillende natuurlijke materialen als wol of bont.”

Wat is de naam van je collectie?
Atomic motion. ‘Motion’ staat voor de beweging die ontstond in de vorm van mijn kledingstukken. ‘Atomic’ verwijst naar het uitpuren van één klein ding, in mijn geval dat vlechtwerk.”

Wat wil je het komende jaar doen?
“Ik wil graag een stage lopen, en mezelf bijscholen in het patroontekenen. Sowieso wil ik op termijn een atelier oprichten samen met mijn zus Jelbrich. Zij maakte de juwelen voor mijn collectie en samen kunnen we vrouwen een totaalconcept aanbieden.”

HAN MANNAERT(23)

Welke inspiratie had je voor je afstudeercollectie?
“Ik was gefascineerd door de natuur en bevreemdende kleuren in Ijsland. Om mijn prints te maken, heb ik enerzijds fel ingezoomd op die beelden waardoor je het geheel niet meer herkende, enkel lijnen en vormen zag. Anderzijds heb ik ook sterk uitgezoomd op bepaalde foto’s, waardoor je opnieuw het dagelijkse beeld niet meer herkent. In mijn materialen speel ik ook met dimensies door spiegeltjes of vergrootglas te integreren.”

Wat is de naam van je collectie?
Every cloud has its silver lining. Spreekwoordelijk betekent dat ‘na regen komt zonneschijn’. Ik ben een optimistisch iemand. Figuurlijk betekent het ook dat iedere wolk zijn eigen vorm heeft, wat opnieuw verwijst naar de vormen uit de natuur die me inspireerden.”

Wat wil je het komende jaar doen?
“Ik ga een lerarenopleiding volgen, en bedrijfsbeheer. Het lijkt me noodzakelijk om wat meer achtergrond te hebben, ik zou anders op een uur tijd failliet gaan. Na mijn studies zou ik graag losse projecten aanvaarden, of een kunstenaarscollectief oprichten waarin verschillende domeinen zoals mode, kunst, accessoires elkaar beïnvloeden.”

LINA CELIS (24)

Welke inspiratie had je voor je afstudeercollectie?
“De grotten van Lascaux en de verschillende aardlagen die naar boven komen bij opgravingen. Mijn kleuren heb ik gebaseerd op de kleuren van vogels die ik mooi vond, zo kreeg ik een natuurlijk resultaat, niets chemisch. Ik heb mezelf strenge beperkingen opgelegd, ik wilde enkel spelen met het thema gelaagdheid en gebruikte enkel ritsen als sluiting.”

Wat is de naam van je collectie?
“Lascaux. Net als aardlagen die verschuiven en nieuwe samenstellingen maken, kan je mijn stukken ook onderling combineren.”

Wat wil je het komende jaar doen?
“Ik hoop een omgeving te vinden die me vrij spel geeft om mijn eigen stijl verder te ontwikkelen. De ruimte die ik dit jaar hier op school heb gekregen, heeft me geholpen om mijn eigen werkmethode te vinden. Als ik dat nu elders kan voortzetten, dan sta ik nog maar aan het begin van mijn toekomstproject.”

ELLEN POLFLIET (22)

Welke inspiratie had je voor je afstudeercollectie?
“Ik ben vertrokken van Kants idee van het sublieme. Volgens hem valt dat te omschrijven als een ervaring van overmacht, zoals een machtige oceaan of een storm, maar die niet verstandelijk kan worden uitgelegd. Ik heb gespeeld met angst en vrijheid, vertaald in huidskleurige stoffen en eenvoudige vormen met een twist.”

Wat is de naam van je collectie?
Pure09. Ik wilde een collectie rond emoties, rond angst. Ik vertrok vanuit de zoektocht naar mezelf en door transparante stoffen te gebruiken wilde ik mezelf blootgeven.”

Wat wil je het komende jaar doen?
“Ik hoop alsnog stage te kunnen lopen bij Annemie Verbeke. Dat kon ik een half jaar geleden al, maar toen kon ik dat niet combineren met mijn afstudeerwerk.”

SARAH BOS (24)

Welke inspiratie had je voor je afstudeercollectie?
“Ik had de Dewaele-broers van Soulwax gevraagd of ik voor hen een podiumoutfit mocht ontwerpen, maar daarvoor hebben ze helaas hun vaste kleermaker. Ze stelden me wel voor om hun accessoires te maken, dus heb ik hun schoenen en laptoptassen ontworpen samen met Cléo Baele, een studente uit Lokeren. We hebben ons laten leiden door hun muziek, het moest er rock’n’roll uitzien. Vandaar de elektrisch blauwe laklederen schoenen. De rest van onze collectie bestaat uit mannen- en vrouwenstuks, allemaal met stoere elementen.”

Wat is de naam van je collectie?
I am what I play. Muziek beïnvloedt je gemoedstoestand en creativiteit. Die emoties hebben we vertaald naar vormen en materialen.”

Wat wil je het komende jaar doen?
“Samen met Cloé heb ik het collectief Black Balloon opgericht waarmee we dit najaar ons label lanceren. De accessoires voor Soulwax gaan in oktober in productie.”

Elke Lahousse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content