Waarom we niet kunnen weerstaan aan de witte zomerjurk

© Walt Disney

Kort en lieftallig of lang en boho: er is een witte jurk voor iedereen. Maar waarom worden we iedere zomer als magneten tot dit kledingstuk aangetrokken? The Telegraph zocht het uit

Je kan je geen zomergarderobe voorstellen zonder een witte jurk en ook designers zorgen ervoor dat ze iedere zomercollectie weer verse exemplaren voorzien die ons spontaan naar de creditcard doen grijpen. In september schreden onder meer de modellen van Chloé, Louis Vuitton, Givenchy en Valentino in witte creaties over de catwalks. Het is een zodanige klassieker dat ook het witte jurkje, net als haar zwarte tegenhangster ‘LBD’ (little black dress) een acroniem heeft gekregen: de PWD (pretty white dress)

Rochas SS15, Givenchy SS15, Viktor &Rolf SS15
Rochas SS15, Givenchy SS15, Viktor &Rolf SS15© Reuters

We kunnen het fenomeen ook niet ontlopen. Uit een assortiment van 1860 jurkjes op Net-a-Porter is meer dan 25 percent wit. “Deze stijl staat synoniem voor de zomer”, aldus Net-a-Porters inkoopdirecteur Ben Matthews aan The Telegraph. Ook in de goedkopere shops klinkt hetzelfde verhaal. Bij Asos bijvoorbeeld is het witte jurkje de op haar zwarte zuster na best vertegenwoordigde categorie: 299 van de 3.389 items.

Het is dus niet verbazingwekkend dat we iedere zomer op zoek gaan naar “dat perfecte witte exemplaar”, of dat voor jou nu een oversized hemd, een schattig gevalletje in crochet of een vloeiende maxi uit kant is. Maar waarom blijven we ze bij kopen en stoppen we niet wanneer we onze droomjurk gevonden hebben?

Waarom we niet kunnen weerstaan aan de witte zomerjurk
© –

“Een PWD is een instinctieve keuze iedere zomer, het verliest nooit zijn aantrekkingskracht”, aldus Alannah Sparks van modegigant Farfetch. De website zag een opvallende stijging van de verkoop van witte jurkjes in vergelijking met vorig jaar, omdat de keuze ook steeds groter wordt.

Ook Net-a-Porter heeft de verkoopscijfers van witte jurkjes meer dan verdubbeld in vergelijking met vorige zomercollectie. Volgens Ben Matthews is dit omdat meer ontwerpers met de kleur hebben gewerkt. “Vorig jaar werd wit vooral gebruikt voor pure, minimalistische ontwerpen, terwijl er dit jaar gefocust wordt op de jaren zeventig, waar wit op een meer relaxte en toegankelijke manier werd gedragen”, aldus Matthews aan The Telegraph.

Vooral de Isabel Marant ‘Rafael’ jurk en de folkachtige creaties van Chloé vliegen bij beide retailers over de digitale toonbank. “Ze vertegenwoordigen perfect die onschuld waar mensen in de zomer steevast naar op zoek zijn”, zegt Sparks.

Waarom we niet kunnen weerstaan aan de witte zomerjurk
© –

Los van het feit dat het een frisse kleur is, dat het onschuldig én sexy tegelijk kan zijn is het witte jurkje ontzettend multifunctioneel. Met een heel arsenaal aan stijlen en indrukken is er werkelijk een witte jurk voor iedereen, en waar zwart bij sommige huidtypes nogal hard kan lijken, “staat wit iedereen”, aldus Topshop design director Jacqui Markham.

Volg KnackWeekend op Pinterest en ontdek onze favoriete PWD-looks!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content