Waarom deze Belle geen korset draagt en andere maatregelen die een levendige vrouw van haar maken

© Disney

Emma Watsons versie van Belle wijkt op verschillende vlakken behoorlijk af van de originele prinses uit Belle en het Beest. Zo maakte de actrice al duidelijk geen korset te willen dragen, maar ook op andere vlakken is het tekenfilmfiguur een springlevende vrouw geworden.

De ploeg achter de nieuwe Beauty and the Beast-film verklaarde eerder al dat Belle geen korset of hakken zou dragen. In plaats daarvan draagt ze nu stevige laarzen, een losse jurk met flexibel lijfje waarin ze goegemakkelijk kan bewegen en een gereedschapsgordel. Alles wat een actieve vrouw nodig heeft om op avontuur te trekken dus, en dat is uiteraard niet toevallig: Emma Watson wou een krachtig personage neerzetten dat niet hoeft te beantwoorden aan onmogelijke schoonheidsidealen of zich tegen laat houden door onpraktische kleren. “Emma kan alles doen dat ze wil in al haar kostuums,” aldus kostuumontwerper Jacqueline Durran in Women’s Wear Daily.

Onder haar jurk in de openingssequens draagt Belle een lang onderbroek en dat is geen geheim: wanneer de rok haar in de weg zit, steekt ze hem in haar riem, waardoor de broek voor iedereen zichtbaar is. “Ze draagt die broek om tijdens haar avonturen niet belemmerd te worden door een rok,” volgens de ontwerper. “Dat alles zet Belle’s streven naar vrijheid in het licht.”

Waarom deze Belle geen korset draagt en andere maatregelen die een levendige vrouw van haar maken
© Disney

In de nieuwe film zijn een aantal onderdelen van het verhaal aangepast. Zo is nu Belle, en niet haar vader de uitvinder in het kleine gezin. Watson brainstormde zelf mee toen de makers besloten Belle de ultieme feministische uitvinding te laten doen: een wasmachine, waardoor ze meer tijd zou hebben om te lezen in plaats van de was te moeten doen.

Volgens Watson was Belle altijd al een behoorlijk feministisch personage “die de dingen die van haar verwacht worden altijd in vraag stelt. “Ze slaagt erin haar integriteit te behouden en een compleet ander gezichtspunt te hebben dan al de anderen.” Dat is dan ook de reden waarom ze de rol van Belle graag aannam, maar paste voor een Cinderella-remake.

Behalve als feminist, staat Watson ook bekend als voorvechter voor ecologische mode. Ook daarmee is rekening gehouden door de afdeling kostuumontwerp. De winterse outfit met rode cape en witte randen is gemaakt van biologisch geteelde en duurzame stoffen. Deze prinses is dan wel geen typisch exemplaar, haar kostuums hebben toch een royale behandeling gekregen. (EK)

Waarom deze Belle geen korset draagt en andere maatregelen die een levendige vrouw van haar maken
© Disney

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content