Vitrine 2010 zet Slow Fashion in de kijker

Ecologisch bewustzijn creëren, daar draait het om volgens deelneemster Anna Heylen.

“In onze huidige samenleving gaat alles zo snel,” zegt Edith Vervliet, General Manager van het Flanders Fashion Institute (FFI). Dit jaar koos Vitrine dan ook bewust voor het thema Slow Fashion, waarbij de focus ligt op duurzaamheid, ecologie en aandacht voor ambacht.

“De huidige economie zet aan tot reflectie en de consument moet langzaam, doordacht en vooral Belgisch leren aankopen,” aldus Vervliet.

Vitrine Antwerpen vindt plaats van 5 juni tot 26 juni. In de binnenstad is er een parcours uitgestippeld waar de installaties van verschillende ontwerpers, zoals Christophe Coppens of Girls from Omsk, opgesteld staan in etalages en andere openbare ruimtes.

Fashionisto

Als creatief adviseur schakelde het FFI tv-maker Tom Lenaerts in. “Toen ze me opbelden met de vraag of ik dit project wou begeleiden, kon ik mijn lach niet inhouden. Ik ben geen fashionisto”, zegt Lenaerts.

“Maar ik ben enorm nieuwsgierig en houd van schoonheid. Bovendien ben ik fan van Antwerpen en heb dus het voorstel met plezier aanvaard.” Samen met Agnes Wené, projectcoördinatrice, ontmoette hij de 24 deelnemers.

Trage tas

Het thema van de dertiende editie is Slow Fashion: een herwaardering van ambacht, duurzaamheid en ecologie. Ook de ontwerpers staan volledig achter de keuze van dit thema. “Het is absoluut noodzakelijk om een ecologisch bewustzijn te creëren,” zegt modeontwerpster en deelneemster Anna Heylen.

Speciaal voor Vitrine ontworpen enkele designers een unieke ecologische tas, in het verlengde van de filosofie Slow Fashion. De collectie, gerealiseerd door het nieuwe Belgische onlineconcept envelop.eu, is enkel te verkrijgen tijdens Vitrine in de Vitrine-caravan of via de website www.envelop.eu/shop/vitrine2010.

Laura Van Roey

Vitrine 2010, van 5 tot 25 juni 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content