Vijf jaar abstract: Antwerpse kunstgalerie eert schilder Guy Vandenbranden

© .

De Antwerpse kunstgalerie Callewaert-Vanlangendonck viert zijn vijfjarig bestaan met een grote overzichtsexpo van Guy Vandenbranden. Een bekroning voor Guy én voor het duo Brecht en Yoeri, die de naoorlogse Belgische abstracte kunst weer op de kaart hebben gezet.

De kunstmarkt doet het voortreffelijk omdat ze heerlijk verrassend blijft en een van de recente evoluties is ongetwijfeld de herontdekking van de naoorlogse abstracte Belgische kunst. Ons land is alom bekend voor zijn expressionisme en surrealisme, maar had na de oorlog ook een avant-garde scène die met abstracte kunst bezig was.

Ondergewaardeerd

De abstracten stonden evenwel in de schaduw van de heren van Latem, ook omdat veel stereotiepe verzamelaars in de jaren ’50, ’60 en ’70 bleven zweren bij de traditionele goden van het Vlaamse expressionisme. Ondertussen ondergingen de kunstmarkt, de kunsthandel en de collectievorming een grondige gedaanteverwisseling.

In de jaren ’80 en ’90 gooiden heel wat verzamelaars zich op de internationale hedendaagse kunst, en ook dan bleef de abstracte Belgische kunst weer wat in de schaduw staan. Daar kwam in het begin van onze eeuw verandering in, toen de werken door nogal wat collectioneurs en kunsthandelaren werd herontdekt. Ze kochten verzamelingen en ateliers op en zorgden vervolgens voor de herwaardering. En dat terwijl er van museale zijde amper belangstelling voor was – tenzij van enkele kleine musea, zoals het FeliXart Museum in Drogenbos.

Groeiende belangstelling

In deze context groeide de jonge galerie van het duo Brecht Callewaert en Yoeri Vanlangendonck uit tot een van de tenoren in de sector. Hun receptuur? De kunsthandel op een museale wijze aanpakken met de publicatie van catalogi en het brengen van ‘historische’ tentoonstellingen. Natuurlijk spelen ook andere galeries mee in dit verhaal en valt ook de rol van de veilinghuizen die de naoorlogse Belgische kunst weer op de markt hebben gebracht niet te onderschatten. Denk bijvorbeeld maar aan Cornette de Saint-Cyr, De Vuyst of Bernaerts. Ook sponsors als de Bank Delen dragen hun steentje bij.

Het gevolg is dat kunstenaars als Paul Van Hoeydonck, Guy Vandenbranden, Mark Verstockt, Gilbert Swimberghe, Luc Peire, Jan Dries, Gilbert Decock of Serge Vandercam weer volop in de belangstelling staan en opnieuw worden verzameld.

Vriendschap

Toen Yoeri en Brecht hun galerie vijf jaar geleden hebben opgestart, waren de meeste kunstenaars er trouwens nog in levende lijve present. Het ontstaan van hun galerie was deels een gevolg van hun vriendschap met kunstschilder Guy Vandenbranden van wie ze ondertussen ook het archief en het artistieke nalatenschap beheren. Precies daarom vieren ze hun vijfde verjaardag met een mooie retrospectieve van het werk van Vandenbranden.

Deze expo loopt vanaf 12 november tot en met 31 januari in hun nieuwe ruimte aan de Sint-Jacobsstraat 17 te Antwerpen.

www.callewaert-vanlangendonck.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content