Rechtszaak tegen YSL parodie ‘Ain’t Laurent without Yves’

© Ain't Laurent Without Yves

Het Franse modehuis heeft Jeanine Heller voor de rechter gedaagd nadat deze een T-shirtlijn met opschrift “Ain’t Laurent Without Yves” op de markt had gebracht.

U bent ze ongetwijfeld al beu gezien, de sweatshirts en T-shirts met opschrift Ain’t Laurent Without Yves, dus stel u maar eens voor hoezeer het Franse modehuis ermee verveeld zit. Jeanine Heller creëerde het opschrift nadat label Yves Saint Laurent in 2013 bekendmaakte om voor de ready to wear collectie “Saint Laurent Paris” te gebruiken na de aanstelling van creatief directeur Hedi Slimane.

Deze parodieshirts kwamen uit in een periode waarin ook modehuizen Hermès (“Homies”), Céline (“Feline”) en Balmain (“Ballin”) af te rekenen kregen met persiflages. Luxury Goods International (LGI), dat de rechten van Yves Saint Laurent vertegenwoordigt, heeft naar eigen zeggen herhaaldelijk contact proberen opnemen met Heller om deze kledinglijn stop te zetten. Zij negeerde de verzoeken en besloot zelfs een patent aan te vragen voor haar “Ain’t Laurent Without Yves”-slogan, iets wat de boze brievenstroom enkel maar deed toenemen.

Toen Heller uiteindelijk reageerde dat LGI “de slogan wel van haar mocht overkopen” wierp ze de lont in het kruidvat en werd ze voor de rechter gedaagd. Volgens The Fashion Law luidt de originele aanklacht “citing claims of trademark infringement, trademark dilution, false designation of origin, and unfair competition”. LGI wil dat Heller onmiddellijk stopt met de verkoop van de kleding met de slogan en een boete betaalt aan het modehuis. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content