Parijs: De Harry Potters

Het modecircus is intussen verhuisd naar Parijs.

Parijs, gisterenmiddag. De modecaravaan is uit Milaan geland (in ons geval: een korte maar aangename vlucht geplet tussen een handvol piepjonge mannequins), en na een pauze van precies vierentwintig uur kan het mannenmodespektakel worden verdergezet.

Voor de eerste show van Y.Project by Yohan Serfati is het nog relatief rustig. Het publiek krijgt een blik achter de schermen: de backstage zit verstopt achter semi-transparante schermen. Er zijn slechts drie modellen, en het ritme is traag. De kleren? Techno-gotisch, duidelijk (iets té) in de traditie van Rick Owens.

Derde show voor het Japanse merk John Lawrence Sullivan van ontwerper Arashi Yanagawa, op dezelfde plek als Serfati (het Maison des Metallos), maar dan in de kelder.

Ook hier weinig volk, gelukkig is de Japanse pers present. Het merk speelt dit keer met mat en glans (gouden broeken, blinkend groene en blauwe jasjes), en met proporties (korte jasjes met reusachtige schouders). De inspiratie? David Bowie in The Hunger. Een geslaagde prestatie.

Magisch flikkerend

De wederopstanding van het huis Mugler is voorlopig niet het succes waarop enkele seizoenen geleden nog werd gerekend, ondanks de inspanningen van Lady Gaga. Mugler gokt, sinds Nicola Formichetti er aan de slag ging als creatief directeur, op digitale magie (het merk heeft als slogan Fashion without borders). De voorbereidingen van de show waren de voorbije week live te zien op de site van het merk, en het défilé wordt ook geopend met jongens in spiontenue, die zichzelf filmen.

De collectie is bijzonder klassiek (een trend uit Milaan die blijkbaar in Parijs wordt doorgezet), in de typische tinten van Mugler: fonkelend nachtblauw, donker aubergine, en net als bij bijvoorbeeld Versace zijn er enkele magisch flikkerende mantels. Mannenontwerper Romain Kremer voegt ook capes toe aan zijn silhouet voor komende winter, en het eindresultaat is iets à la Harry Potter (een Harry Potter met goede smaak, weliswaar).

Het beste aan deze show is de soundtrack, op maat gemaakt door Azealia Banks.

Vandaag treedt in Parijs het grote geschut aan, met shows van onder meer Dries Van Noten en Louis Vuitton. We kijken ook uit naar het catwalkdebuut van kolor, een bijzonder succesvol Japans label.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content