Out of the box: zo vind je de ideale feestoutfit vanuit je luie zetel

© Zalon
Jorik Leemans
Jorik Leemans Journalist

Kan je een feestelijke eindejaarsoutfit vinden zonder de drukke winkelstraten in te moeten? Onze redacteurs testten drie personal styling-diensten uit om de perfecte feesttenue aan huis geleverd te krijgen.

Je wilt stralen op het familiefeest en alle aandacht naar je outfit laten gaan, zodat vragen over je liefdes- of werkleven tot een absoluut minimum beperkt blijven. Wij begrijpen dat. Je hebt echter geen zin om die bewuste outfit bijeen te sprokkelen in overvolle winkels op de Meir of in de Nieuwstraat.

Dat begrijpen we nog meer.

In naam van de onderzoeksjournalistiek zochten redacteurs Jorik en Eva daarom uit of personal styling-diensten soelaas kunnen bieden voor de gedemotiveerde kerstshopper. Aan de hand van een persoonlijke vragenlijst en telefoongesprek gaat een stylist(e) op zoek naar een outfit die aan jouw wensen voldoet. Enkele dagen later wordt je outfit aan huis geleverd.

Wat bleek? Niet elke dienst nam het even nauw met onze kerstwensen.

1. Zalon

Out of the box: zo vind je de ideale feestoutfit vanuit je luie zetel

Jorik: ‘Het kleinere broertje van Zalando is voorlopig de enige speler die inzet op zowel mannen als vrouwen. Aangeven wat voor outfit je zoekt, doe je bij de opmerkingen en benadruk je best nog eens telefonisch. Daar liep het namelijk mis bij mij.

Hoewel ik beklemtoond had dat ik een minimalistische, maar stijlvolle outfit voor de feestdagen zocht, werden mijn verwachtingen niet helemaal ingelost. Ik had een strakke outfit voor ogen, maar het thema draaide eerder uit op ‘klassiek aan de kerstdis’. Enkele kledingstukken heb ik zelfs niet gepast omdat ze me niet aanstonden. Heel verbaasd was ik niet: het telefoongesprek met styliste Laure duurde slechts drie minuten, waarbij min of meer dezelfde vragen passeerde als op de lijst die ik online al had ingevuld.

De marineblauwe chino en het wijnrode hemd die ik er uiteindelijk uitpik, ogen ook klassiek, maar zullen zeker niet misstaan aan de feesttafel. Gecombineerd met de leuke wollen trui uit het kledingpakket zie ik mezelf al kroketten à volenté naar binnen steken. Hoewel we met kerst tevreden moeten zijn met alles wat we krijgen, mag het volgende keer toch iets meer naar wens, Zalon.’

ZALON

– Voor vrouwen en mannen

– Besteld in: 21 minuten

– Wachten op box: 9 werkdagen

– Outfit gevonden: ja (249,97 euro)

– Servicekosten: geen

2. P.S. Zoë

Out of the box: zo vind je de ideale feestoutfit vanuit je luie zetel

Eva: ‘Het is niet evident om als vrouw beroep te doen op personal styling-diensten, een sector die zich toch vooral richt op De Man Die Niet Graag Shopt. Het Nederlandse merk P.S. Zoë vult die lacune op met een service speciaal voor vrouwen. Zij zouden me toch moeten kunnen helpen met de ideale feestoutfit?

Toen ik mijn kledingbox opende, begon ik echter aan mezelf te twijfelen. ‘Heb ik zo’n slechte tips gegeven?’ Afgaande op de site wist ik wel dat de aangeboden kleding niet hélemaal mijn stijl was, maar aangezien ik uitvoerig had aangegeven waarnaar ik op zoek was, dacht ik dat ik toch iets verrassend leuk zou ontvangen.

Terwijl ik een leuk kleedje of een chic broekpak verwachtte, stelde mijn persoonlijke styliste Romy een outfit samen die niet alleen veel te groot was, maar ook niet bepaald aan mijn wensen beantwoordde. De gekke pasvormen en goedkoop ogende stoffen deden me denken aan stuks die ik zo bij H&M of Zara zou kunnen vinden. Niets mis mee als dat je ding is, maar op een familiefeest mag het voor mij gerust wat minder alledaags zijn.’

P.S. ZOË

– Voor vrouwen

– Besteld in: 34 minuten

– Wachten op box: 10 werkdagen

– Outfit gevonden: nee

– Servicekosten: vanaf de aankoop van 1 item is de retour gratis

3. Suitcase

Out of the box: zo vind je de ideale feestoutfit vanuit je luie zetel
© –

Jorik: ”Een jeans is te casual, neem ik aan?’ Suitcase-styliste Barbara snapt waar ik naartoe wil. Tijdens ons telefoongesprek – dat maar liefst zestien minuten duurt – stelt ze de juiste aanvullende vragen op de eerder beperkte online vragenlijst om een goed beeld te schetsen van mijn ideale eindejaarsoutfit.

Wanneer ik twee werkdagen later de doos al in huis heb, blijkt dat ze effectief goed geluisterd heeft. Met verschillende items van Belgische en Scandinavische merken weet ik al snel een outfit bij elkaar te puzzelen die ik zo in de winkel zou kiezen. Een kraagloos vilten hemd combineer ik met een strakke trui en losse broek met elastiek. Na het uittesten van verschillende stylingdiensten is het een verademing om te kunnen twijfelen tussen meerdere outfits.

Een aanrader dus, ook voor mannen die wél graag shoppen. Al dat moois heeft natuurlijk ook een prijskaartje. De blazer van Essentiel alleen al kost een slordige 450 euro. En hoe leuk een mooie outfit ook is, budget overhouden voor leuke kerstcadeaus is natuurlijk handig. Aandachtig selecteren is met andere woorden geen overbodige luxe.’

SUITCASE

– Voor mannen

– Besteld in: 21 minuten

– Wachten op box: 2 werkdagen

– Outfit gevonden: ja (334 euro)

– Servicekosten: geen

Tips om in het achterhoofd te houden tijdens het bestellen van een kledingbox:

  • Denk op voorhand goed na over de stijl of outfit die je wilt. Zo kan je niet alleen sneller de vragenlijsten invullen, maar ook gerichter je stylist aansturen.
  • Hou een budget voor ogen en wees niet bang om dat ook aan te geven. Het zou zonde zijn als je je ideale outfit niet kan betalen.
  • Geef je maten nauwkeurig aan. Niets is zo lastig als nabestellingen doen omdat je kleren te groot of te klein zijn.
  • Het (optionele) telefoongesprek is een goede manier om extra aanwijzingen te geven aan je stylist. Het is veel eenvoudiger om al pratend te nuanceren dan in je vragenlijst.
  • Laat de doos leveren op je werk of zorg dat je thuis bent. Zo vermijd je een tripje naar het postkantoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content