Oprichtster modellenbureau Ford Models (92) overleden

© Twitter

Eileen Ford, de vrouw die supermodellen als Naomi Campbell, Jane Fonda en Candice Bergen heeft ontdekt, is niet meer. Zo is ze gestorven op 92-jarige leeftijd. Dat heeft het modellenbureau zelf bekendgemaakt.

Eileen Ford, de vrouw die supermodellen als Naomi Campbell, Jane Fonda en Candice Bergen heeft ontdekt, is niet meer. Zo is ze gestorven op 92-jarige leeftijd. Dat heeft het modellenbureau zelf bekendgemaakt.

In 1946 besloot Eileen Ford om samen met haar man Jerry een modellenbureau op te richten in New York. Eileen had net een modellencarrière achter de rug, maar was nog niet helemaal klaar om de modellenwereld vaarwel te zeggen. Dus besloot ze om zich bezig te houden met het ‘casten’ van modellen. Het duurde niet lang of ‘Ford Model Agency’ zag het levenslicht.

Het agentschap groeide en stilaan werd het ‘Ford Model’ geboren. Zo had het modellenbureau een lichte voorkeur voor een bepaald type van meisje: liefst blond, lange haren, een lange nek en dunne benen. Daarna, vanaf de jaren negentig, ging Eileen wat meer afwijken van dit patroon en viel ze meer voor modellen met een kinderlijke uitstraling, waarvan Kate Moss een goed voorbeeld is. De standaard in de modellenwereld die we vandaag nog kennen, werd eigenlijk vastgelegd door Eileen.

Bikkelharde aanpak

Ford werd vooral bekend voor haar oog voor talent en haar manier van aanpakken. Zo wist de vrouw heel goed wat ze wilde en wat niet. Ze gedroeg zich als een fiere moeder tegenover haar modellen, die ze regelmatig uitnodigde op haar appartement op de Upper East Side in New York. Ze eiste een professionele attitude van haar modellen, die een streng dieet moesten volgen van Ford. Meisjes die graag tot in de late uurtjes wilden feesten, werden aan de deur gezet. Wie model wilde zijn bij Eileen, moest daar een harde

aanpak voor kunnen verdragen. Deze aanpak zorgde ervoor dat Ford Model Agency aan de top kwam van de modellenbureaus.

Groot verlies

Op 92-jarige leeftijd is Eileen Ford overleden ten gevolgen van complicaties op een hersentumor en osteoporose. “Vandaag verliezen we onze oprichtster, mentor, moeder en icoon,” zo laat het modellenbureau weten in een verklaring via hun persbureau Derris & Co. “Eileen is van erg grote invloed geweest op de modewereld en perceptie van schoonheid.”

Ook haar dochter, Katie, heeft al publiekelijk gereageerd op het overlijden van haar moeder. Zo vertelde ze dat haar moeder niets liever deed dan modellen ontdekken op straat. Wanneer ze dan een meisje had gezien, achtervolgde ze het toekomstige model om haar daarna aan te spreken. Op die manier ontdekte Eileen Ford onder meer Vendela Kirsebom, een model uit Zweden, en Karen Graham die jarenlang het gezicht was van beautyproducten van Estee Lauder. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content