Modeweken in de marge: ticketloos kamperen voor de modeshow van Burberry

© Wouter Van Vaerenbergh

Een felbegeerde uitnodiging voor de modeshow van Burberry, het is niet iedereen gegund. Toch dagen er op de locatie van de show een legertje aan ongenodigde fans op. Wie zijn ze, wat drijft hen en wat staan ze daar te doen in de regen?

De september 2016 modeshow van Burberry – die overigens seizoenloos was – ging deze keer niet door in Kensington Gardens, maar in het Makers House in Soho. Laat die Makers House nu toevallig in een bijzonder smal straatje liggen, waar paparazzi en fans zich heel wat moeilijker kunnen opstellen dan in het park waar de show tijdens de vorige edities plaatsvond. De reden voor de nieuwe locatie is volgens Burberry een tentoonstelling, die Britse ambachtslui in de spotlight wil plaatsen. Dat zal de horde fans een worst wezen, zij willen gewoon de show zien of – daar is menig aanwezige al tevreden mee – een glimp opvangen van hun favoriete celebrity. Die zijn bij Burberry immers in grote getalen aanwezig.

What kind of bird are you?

Kris Wu
Kris Wu© Wouter Van Vaerenbergh

We ontwaren verschillende soorten kampeerders: van Chinese fans van de Canadees-Chinese rapper en acteur Kris Wu, die het nieuwe gezicht is van Burberry, tot fashion victims die staan te rillen in een kanten niemendalletje in de regen. De aanwezigen zijn werkelijk van alle markten thuis. Zowel hun look als hun doelen zijn verschillend. De streetstyle bloggers hopen de lenzen van de fotografen te doen draaien in hun richting, de fans van celebs verlangen naar een selfie, de bloggers en journalisten willen een zitplaats scoren en de paparazzi hopen op dat ene winnende shot van Cara Delevingne, Nicholas Hoult of Alexa Chung.

Voor de show begint wordt er een rij gevormd die in toom wordt gehouden door de stoere security-bonken en de frêle pr-dames. Leest dit als een cliché? Helaas, we spotten geen enkele vrouwelijke bouncer en de pr-dames zijn stuk voor stuk knappe, slanke deernes. Wat deze twee soorten gatekeepers verbindt is hun zwarte uniform en hun vastberaden blik die zegt: ‘Jij komt er niet in hoor, hoe hard je ook probeert.’ Ze wisselen veelbetekenende blikken uit en geven aan wie al meermaals geprobeerd heeft om zonder uitnodiging binnen te glippen.

Yes, please, thank you, darling

Gelukkig is er zoiets als de Britse beleefdheid. In plaats van je koudweg af te wijzen, drukken de pr-verantwoordelijken je op het hart dat als ze mochten, ze jou – en vooral jou, jij mooi en fantastisch wezen – wel binnen zouden laten. Ze zouden je het zo gunnen, darling dear, maar helaas: regels zijn regels. Kijk, dan mag je misschien niet binnen, maar je hebt er toch weer even een Britse BFF bij.

Ready, set go!

Modeweken in de marge: ticketloos kamperen voor de modeshow van Burberry
© Wouter Van Vaerenbergh

Dat weerhoudt enkelingen er natuurlijk niet van om te blijven proberen. Twee zeer coole mannen met modellenlooks houden koppig vol dat hun vriendinnen al binnen zijn met de tickets nietsvermoedend in hun handtas. Ze nemen toevallig hun telefoon niet op, maar als ze nu gewoon eventjes naar binnen zouden mogen om de tickets op te pikken, dan kunnen ze bewijzen dat ze uitgenodigd zijn. Waarom ze dan niet op de digitale lijst staan? Tja, dat weten ze ook niet, die iPads zijn misschien niet up-to-date? Ze vinden het ook behoorlijk onbeleefd dat ze nu in de regen moeten staan wachten met hun leren jasjes en gelkapsels. Ondertussen wandelt regisseur Steve McQueen rustig binnen met zijn dochter. Soms kan het geen kwaad om een bekend gezicht te hebben.

Modeweken in de marge: ticketloos kamperen voor de modeshow van Burberry
© Wouter Van Vaerenbergh

Twee opgedirkte vriendinnen wagen samen een poging, een ouder koppel haalt alle charme uit de kast en twee collega’s die op zoek zijn naar hun personeelsfeest staan ook gezellig aan te schuiven. Allemaal krijgen ze het deksel op de neus. Laatstgenoemd duo: ‘O dat is hier blijkbaar een modeshow, nou nee daar zijn we inderdaad niet voor uitgenodigd. Dat verklaart natuurlijk al die fotografen en gillende fans.’

Voor een gesloten deur

De deuren gaan onherroepelijk dicht, al wie nu nog niet binnen is, kan zijn of haar pogingen staken. Tenzij je een beroemdheid bent die fashionably late is, dan mag je uiteraard langs het achterpoortje aantreden. De security jaagt iedereen weg van de straat en de stoeprand, wegens veiligheidsredenen, maar enkelen glippen door de mazen van het net en blijven gezellig dicht bij de venue staan met hun camera’s in de aanslag. Zo ook twee Chinese bloggers, die aan een heuse livestream bezig zijn. We zwaaien even naar het Chinese thuisfront en blijven onopgemerkt op verboden terrein wachten tot het publiek terug naar buiten komt. Enkele fans leunen op elkaar of ploffen zich vermoeid op hun koffertjes. Iedereen is uitgeteld en natgeregend en toch verlaat niemand z’n post.

Gelukkige fans van Burberry en de aanwezige celebs
Gelukkige fans van Burberry en de aanwezige celebs© Wouter Van Vaerenbergh

Alex, een aardige bewaker afkomstig uit Macedonië houdt ons gezelschap. ‘Dit soort mode-evenementen zijn altijd heel vermoeiend. We zijn al van ’s morgensvroeg aan het werk en zijn pas thuis rond elf uur ’s avonds. Veel tijd om te pauzeren of te eten hebben we niet tussendoor. Maar het is leuk werk, je ziet heel wat passeren en ontmoet interessante mensen. Ik leer ook van alles bij. Wist je dat het personeel van Burberry de kleren van de vorige collecties mag kopen voor een prikje? Dan lopen die rond in poepchique kleren op de kop getikt aan prijzen ver beneden de marktwaarde.’

Voorts schudt security Alex ook enkele boeiende complottheorieën uit zijn mouw. Zo leren we bij over dokters die een geneesmiddel tegen kanker hadden ontwikkeld, maar mysterieus verdwenen. Na wat gekeuveld te hebben over goede films en gezellige wijken in Londen is de tijd rijp om een dienst van hem te vragen. Of we niet even door de kier van de deur mogen kijken? ‘Natuurlijk, en ik zal er breedgeschouderd voor gaan staan.’ Bon, het is eens iets anders dan front row, maar we zullen het een unieke ervaring noemen. En wat valt er te zien door de kier? De modellen in de nieuwe creaties, de live muzikanten, de sterren, de expo. Het is zo goed als dat we het gehad hebben.

Cara ‘Godot’ Delevingne

Modeweken in de marge: ticketloos kamperen voor de modeshow van Burberry
© Wouter Van Vaerenbergh

Intussen is onze fotograaf bruusk bij de paparazzi geplaatst, helaas op een niet zo fortuinlijke plek. Het is nu vol ongeduld wachten tot de gasten terug naar buiten komen. Waarom eigenlijk? Voor sommige fans is een aanblik van hun idolen blijkbaar al goed genoeg. Anderen houden hun smartphone klaar voor een selfie of hun telelens geconcentreerd op de uitgang gericht. Wachten op Godot? Eerder wachten op Cara, Alexa en Kris. In de regen, met een lege maag wachten op sterren die al dan niet via de conventionele route naar huis vertrekken.

Modeweken in de marge: ticketloos kamperen voor de modeshow van Burberry
© Wouter Van Vaerenbergh

We houden het een tijdje vol, vol verwondering over de gebetenheid van de Franse paparazzi en aanverwanten, die zonder schroom mensen aan de kant duwen en zichzelf op de ideale plek positioneren. Als je er niet als een paradijsvogel uitziet – en dus meteen door de mand valt als streetstyle blogger – of een gigantische camera met je meezeult, zijn de security behoorlijk laks in waar je gaat of staat. Wij blijven dus onder een afdakje staan wachten. De celebs nemen rustig hun tijd om het pand te verlaten. Ze kletsen wat bij, drinken een kuipje en proeven een hapje. En dan sijpelen ze toch rustig naar buiten.

Na de aanblik van enkele sterren – die, toegegeven, echt harder stralen dan Jan met de pet – is het genoeg geweest. We laten het circus achter en gaan lang na gebruikelijke etenstijd onze maag vullen. Hopelijk kunnen Alex en co ook snel aan tafel schuiven. (LP)

Modeweken in de marge: ticketloos kamperen voor de modeshow van Burberry
© Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content