‘Modeshows waren veel wilder vroeger’

© Epa

Carine Roitfeld haalt uit naar de mode-industrie in een interview met Style.com. Het is allemaal te serieus geworden en de druk die op de schouders van de ontwerpers ligt, beknot hun creativiteit. Het is volgens de voormalige Franse Vogue hoofdredacteur dan ook heel belangrijk om jong talent te steunen en kansen te geven.

Carine Roitfeld haalt uit naar de mode-industrie in een interview met Style.com. Het is allemaal te serieus geworden en de druk die op de schouders van de ontwerpers ligt, beknot hun creativiteit. Het is volgens de voormalige hoofdredacteur van de Franse Vogue dan ook heel belangrijk om jong talent te steunen en kansen te geven. Smokkel eens een student binnen

Toen Roitfeld dertig jaar geleden begon als freelance styliste bezocht ze enkel de modeweek in Parijs. Ze reisde met de metro van de ene show naar de andere. Vandaag de dag moet je overal tegelijk zijn en bovendien ook naar de modeweken in Milaan en New York gaan als je iets wil betekenen in de modewereld. Dat globale heeft de druk vergroot volgens Roitfeld. ‘Toen ik startte was ik een student en lieten mensen me binnen omdat ik van mode hield. Nu is er geen plaats meer voor studenten. Dit is heel triestig aangezien studenten enthousiasme meebrengen en het zonder hen heel wat minder spannend is’, vertelt Roitfeld aan Style. Omdat modeontwerpers zich verplicht voelen om hoofdredacteurs en journalisten van over heel de wereld binnen te laten in hun shows is er geen plaats meer voor studenten of enthousiastelingen. En als je naam niet op de lijst staat, kan je het wel vergeten.

Roitfeld probeert altijd een of twee studenten binnen te smokkelen omdat ze een goede vibe met zich meebrengen. Studenten zijn, in tegenstelling tot heel wat genodigden, niet blasé. Ze zijn oprecht blij om daar te zijn. ‘Modeshows waren veel wilder vroeger. Nu zijn ze een beetje te serieus geworden’, verzucht ze.

Mode is kunst Het is tegenwoordig heel zwaar voor de ontwerpers. ‘Hoe kan iemand zoveel shows produceren? Nu het minimum vier op een jaar is geworden’, aldus Roitfeld. Volgens de toonaangevende styliste en redacteur vergeten we te vaak dat modeontwerpers artiesten zijn. ‘Mode is niet erkend als een kunstvorm,’ zegt ze in het interview, maar voor haar is het absoluut kunst.

‘Kijk maar naar wat er gebeurd is met mensen zoals Alexander McQueen, John Galliano of Mr. Saint Laurent. Als je niet Karl Lagerfeld, Ricardo Tisci of Tom Ford bent, met brede schouders, dan ga je de druk voelen. Ontwerpers worden minder creatief dan dat ze zouden willen zijn, en bedenk maar eens hoeveel shows stylisten zoals wij moeten bekijken in een seizoen’, aldus Roitfeld. Na een maand ben je oververmoeid, en soms zie je maar een goede show. ‘Het is krankzinnig’, vult ze aan. Ze is blij dat er soms toch nog plaats is voor creativiteit en durf. ‘Ik hou nog steeds van mode, denk ik’, besluit ze twijfelend haar betoog. Er gaan steeds vaker stemmen op die de snelheid van de mode-industrie bekritiseren en de beknotting van de ontwerpers betreuren. Misschien is het stilaan tijd voor de pauzeknop? (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content