Milaan: Golf of schermen?

9u30, via Privata Ercole Mareli 6. Vroeg op voor Bottega Veneta, dat zoals gewoonlijk showt in zijn verafgelegen, naar Italiaanse normen geheel karakterloos hoofdkwartier (de redactie van Knack Weekend, in Haren, oogt in vergelijking bijna glamoureus).

De collectie contrasteert textuur en silhouet. Er zijn eerder complexe prints, nauwzittende pakken. Het beeld is gestroomlijnd. “Ik heb altijd een zwak gehad voor de jumpsuit, een enkel kledingstuk dat voor een man functioneert zoals een jurk dat doet voor een vrouw”, zegt creatief directeur Tomas Maier. Hij kruist overal met klassiek mannenpak, ergens tussen mao-uniform en safarisuit. Discrete kleuren, met af en toe een schok kleur, zoals bijvoorbeeld in de jeansbroeken met felrood tiedye-effect.

10u30, via Bergognone 59. Rennen naar de oude melkfabriek van Giorgio Armani, voor de show van Emporio Armani, de tweede lijn van het merk, die dit jaar dertig wordt. Lichtheid is al enkele seizoenen een vast thema bij Emporio, met uitzondering (deze zomer) van een hoofdstuk zwart leder.

Veel jasjes met een knoop, soms ‘one-and-a-half breasted’, de eerste keer dat we die term zien opduiken in een perscommunique. Schouders zijn relatief smal, broeken wijd. Nogal wat laagjes verder en onverwachte combo’s: een trench en een jasje in hetzelfde materiaal (crepe, bijvoorbeeld, of zijde).

12u, via Morone 2. Herontdekking van de week: het huis Piombo, dat zijn collectie presenteert in een elegant verweerd appartement, donker, maar voor de gelegenheid volgestouwd met tropische planten (en op de vloer felblauw vasttapijt: de signatuurkleur van het merk). Er is leasurewear in spons (een doublebreasted jas in badhanddoekentextiel). Maar vooral duur ogende avondkledij voor de excentrieke gentleman met smaak te over. Apart, en erg chic.

12u30, Palazzo Mezzanotte, piazza Affari 6. Ferragamo gaat volgende week naar de beurs. En dus is de locatie van de show, het art deco beursgebouw van Milaan, dit keer geheel toepasselijk. De inspiratie voor de collectie is eerder artistiek dan financieel: een kunstenaar in zijn studio. De look? Chic en decontracté, veel hennep (zoals bij Corneliani) en linnen, in zongebleekte kleuren (sunbleached en sunkissed scoren vooral dit seizoen erg hoog in de hitparade van modeclichés). De broeken zijn breed en slodderig, met een jaren dertig-gevoel. Mooi.

15u, Museo della Permanente, via Turati 34.Vivienne Westwood plaatst haar show in het teken van de Olympische Spelen volgend jaar in Londen, ‘en de duizenden atleten die er zullen meedoen.; geen sportswear, nochtans, maar eerder kleding voor de officiële ceremonies. Modellen nat van het zweet, laurierkronen verwijzen naar Griekenland aan wie we niet alleen de OS te danken hebben, maar onze beschaving.

16u, viale Umbria 37. Joe Jonas, het tieneridool van de Jonas Brothers, zit op de front row bij Calvin Klein Collection. Een uitstekende show, in een stijl die typisch is voor het merk: gespierde jongens, fel wit licht, elektronische muziek, en volstrekt hedendaagse luxe sportswear — die dit keer wijfelt tussen hip hop en pop art. Een topshow. Alleen jammer dat het werk van ontwerper Italo Zucchelli grotendeels opgeblazen lucht is. Calvin Klein Collection dient uiteindelijk vooral om het imago van de jeans- en ondergoedlijnen van het CK imperium te ondersteunen.

17u, piazza della Scala 5. Milan Vikmurovic, de vorige artistiek directeur van Trussardi, is kort na de honderdste verjaardag van het merk aan de kant geschoven (of opgestapt, alnaargelang de bronnen), en Umit Benan heeft zijn plaats ingenomen. De show, op de gelijkvloerse verdieping van het hoofdkwartier van Trussardi, rechtover de Scala, heeft iets geïmproviseerds.

Iedereen staat recht. De essentie valt buiten te beleven, waar de ene auto na de andere aanrijdt, telkens met een (of meerdere) reizigers erin: zakenmannen, popstermiljonairs, tieners op vakantie, allemaal vergezeld van koffers en tassen.

De jongens stappen naar binnen, overhandigen hun bagage aan de bellboy, en nemen de lif naar boven. Benan heeft nog niet echt een duidelijke stijl ontwikkeld voor zijn nieuwe opdrachtgever, maar zijn Hotel Trussardi is in elk geval al onmogelijk veel cooler dan wat we in het verleden ooit van het merk gezien hebben.

18u, via Fogazzaro 36. De show van Prada is die waar, ongeveer sinds mensenheugenis, het reikhalzendst naar wordt uitgekeken. Dit keer is de oude fabriekshal van het merk volledig met plastic grastapijt belegd. De zitjes zijn lichtblauwe cubusjes in piepschuim. De collectie is tegelijk geniaal en superkitsch: geïnspireerd door golf en de fifties. Jasjes en schoenen zijn belegd met rhinestones, hemden hebben cartooneske prints, donsjasjes zijn bedrukt met bloemen. Gegarandeerd een hit bij de fashionista’s.

19u, via Zarotto, Moncler Gamme Bleu . Thom Browne kiest elk seizoen een nieuwe sporttak, en bijhorend complex, voor zijn Moncler-spektakels. Dit keer belanden we in de ondergrondse schermfaciliteiten in het sportcentrum recht tegenover ons hotel. De show opent met twee dozijn schermers, gevolgd door jongens in door de schermsport geïnspireerde kleren. Die zijn minder schreeuwerig dan vorige seizoenen, en misschien iets te letterlijk sporty. Leuke show, dat wel.

Middernacht, viale Umbria 37. Feestje bij Calvin Klein: maagdelijk witte ruimte, drank à volonté, Joe Jonas tussen zijn bodyguards, topveertighits, en een dozijn gogoboys.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content