Michael Kors bant modellen jonger dan 16

De Amerikaanse ontwerper Michael Kors wil geen modellen jonger dan 16 meer op zijn catwalk.

De Amerikaanse ontwerper Michael Kors werkt niet langer met modellen die jonger zijn dan zestien. Hij verklaarde dat op een congres in de Harvard Business School, waar hij samen met Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour en topmodel Nadia Vodianova te gast was.
“Tieners op de catwalk waren vroeger veeleer een uitzondering. Er verscheen af en toe eentje op het toneel, zoals Twiggy. Nu is die leeftijd de norm en dat is een groot probleem”, legde hij achteraf uit aan de Amerikaanse krant The Boston Globe. “De leeftijd van modellen moet echt prioriteit worden. We moeten deze meisjes de kans geven op te groeien”.

Drie jaar geleden adviseerde de Council of Fashion Designers in de VS al om de minimumleeftijd van 16 te respecteren voor modellen. Maar Kors is de eerste die openlijk belooft deze richtlijn te steunen en na te leven. “De modeindustrie begint zich stilaan terug te richten op echte vrouwen”, aldus de designer. “Volwassenen zijn terug in. Tijdens de jongste modeweken zag je in elke stad de terugkeer van de volwassenen. De realiteit is dat vrouwen die designerkleding kopen ouder zijn dan dertig. De modellen moeten dan ook dichter aansluiten bij de realiteit. Meisjes die opgekleed zijn in de kleren van hun moeder, dat is niet aantrekkelijk”.

Kors verklaarde ook dat hij geen modellen boekt die op een of andere manier eetstoornissen vertonen. “We moeten dat niet steunen of aanmoedigen. Gewoon nee zeggen”. Anna Wintour trad hem daarin bij. “Wij willen gezond uitziende meisjes, de lezers willen dat ook. Maar het is niet altijd makkelijk. Want vaak sturen designers maatje 0 of 00 voor onze fotoshoots”.

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content