Mannelijke modellen proberen via Instagram goed betaalde jobs te scoren

Robert Sipos © Instagram

Hoewel in de meeste sectoren mannen nog steeds meer verdienen dan vrouwen, is dat in de modellenwereld andersom. Zelfs mannelijke supermodellen verdienen maar een fractie van wat hun vrouwelijke tegenhangers binnenrijven. Om beter in de markt te liggen, investeren ze steeds vaker in hun Instagramprofiel.

In een interview met Glossy vertelt het 20-jarige Roemeense model Roberto Sipos hoe het is om als mannelijk model je boterham te verdienen. Hij is al vijf jaar professioneel model en kan overleven van zijn loon. Maar dat is niet voor veel mannelijke modellen weggelegd. ‘Vrouwelijke modellen verdienen aanzienlijk meer. Het voelt soms als een totaal andere industrie’, klinkt het.

De verhouding voor het loon van een modeshow is vaak zo verdeeld dat mannelijke modellen één tiende verdienen van de vrouwelijke modellen. Zo kregen de vrouwelijke modellen tijdens een recente show van Prada ongeveer 1000 dollar, terwijl de mannelijke collega’s 125 dollar op hun rekening kregen gestort. Dat vrouwelijke modellen tot tien keer meer verdienen dan mannelijke, is geen uitzondering.

Ze willen allemaal weten hoeveel volgers je hebt, en hoe meer volgers je hebt, hoe meer je betaald wordt.

De macht van Instagram

Waar vroeger een interessant portfolio goed betaalde jobs binnenhaalde, is nu het Instagramprofiel van groot belang. Volgens Sipos proberen mannelijke modellen zoveel mogelijk volgers te krijgen zodat casting agents hen zouden opmerken en boeken voor een klus. Dat gebeurt tegenwoordig ook steeds vaker met vrouwelijke modellen, die omwille van hun trouw schare volgers belangrijke shoots of shows krijgen aangeboden.

‘Toen ik begon vonden de talentenscouts mijn portfolio en uiterlijk het belangrijkst. Maar toen kwam Instagram op. Ze willen allemaal weten hoeveel volgers je hebt, en hoe meer volgers je hebt, hoe meer je betaald wordt,’ legt Sipos uit.

???????? @calvinklein @elite_milan @annajnevala #CalvinKlein #CalvinKleinJeans #RobertoSipos #MyCalvins

Een foto die is geplaatst door Roberto Sipos (@robertosipos) op

Zichtbaarheid

Die aanwezigheid op Instagram zorgt voor een grotere zichtbaarheid. Ook klussen aannemen voor weinig tot geen geld, hoort bij deze tactiek. Foto’s van modellen die jobs krijgen bij beroemde modehuizen scoren immers goed op sociale media. Hoe meer likes en volgers, hoe meer jobs je aangeboden krijgt en hoe beter de loonbrief.

Soms krijgen modellen enkel gratis kleren of een compensatie voor een taxirit.

Soms krijgen modellen enkel gratis kleren of een compensatie voor een taxirit, licht Stefan Campbell, een artistiek en creatief producer voor modeshows, toe. ‘Het draait allemaal om de ervaring en de zichtbaarheid.’ (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content