Luc Peire 100: een feest vol abstracte kunst

© Seuphor & Peire

Het huismuseum van beeldend kunstenaar Luc Peire in Knokke is een van de meest ongewone ateliermusea van ons land. Omdat Peire dit jaar honderd jaar geleden geboren werd, kan je je er nu onderdompelen in de abstracte kunst van zijn artistieke vrienden.

Het Luc Peiremuseum is niet alleen architectonisch een belevenis, het bezit ook een mooie collectie werk van de meester en van heel wat van zijn artistieke vrienden. Peire was destijds een van onze meest internationale kunstenaars. Hij reisde niet enkel de wereld af, maar woonde ook in Parijs, dat in de jaren ’50, ’60 en ’70 heus een van de artistieke knooppunten van de wereld was.

Ruime vriendenkring

Abstract kunstenaar Luc Peire had een ruime vriendenkring, meestal ook kunstenaars die een abstracte taal hanteerden. Hij bezat zelf een mooie collectie van hun werk. Deze verzameling maakt nu deel uit van het museum, maar werd niet eerder uitgebreid getoond. Naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag grijpt de expo “Luc Peire omringd” plaats met werken van zijn bevriende kunstenaars, zoals Josep Subirachs, Michel Suephor, Leo Breuer, Alberto Sartoris, Edouardo Westerdahl en Gilbert Swimberghe.

Deze expo is bijzonder aantrekkelijk voor de talrijke bewonderaars van abstracte kunst. We merken trouwens op dat de belangstelling voor de naoorlogse abstracte kunst overal groeit, niet enkel in ons land.

De expo loopt van 9 juli tot 4 september in het atelier Luc Peire, De Judestraat 64 te Knokke, open op zaterdag en zondag van 11 tot 18u, www.lucpeire.com.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content