Lenteschoonmaak in het juwelenkistje: zo krijg je verwaarloosde stukken weer als nieuw
Is jouw juwelenkist een waar slagveld? Wij vroegen Katrin Wouters & Karen Hendrix van juwelenlabel Wouters & Hendrix enkele tips om je juwelen te bewaren en te onderhouden zodat ze het hele jaar door stralen.
‘In onze lijst met meest gestelde vragen staat met stip op nummer 1: waarom wordt zilver zwart?’, aldus Katrin Wouters & Karen Hendrix. Als je je dat ook afvraagt, moet je eerst het verschil begrijpen tussen verzilverde en Sterling zilver juwelen. Bij de eerste optie wordt een juweel in een onedel metaal omhuld met een dun laagje zilver. Wanneer dit laagje afgaat, wordt de kleur van het onderliggende metaal zichtbaar. Dat geeft vaak een donkere schijn.
Juwelen van Sterling zilver zijn volledig gemaakt in een legering van puur zilver en andere metalen. Heb je al eens ‘.925’ op je zilveren juwelen zien staan? Dit wil zeggen dat op 1000 deeltjes, 925 deeltjes zilver zijn en 75 een mix van andere metalen, hoofdzakelijk koper. Sterling zilver juwelen oxideren door blootstelling aan lucht en water. Dit is een chemisch proces waarbij onzuiverheden zich hechten aan het zilveren oppervlak, waardoor dat mat en donker wordt. Gelukkig zijn er een paar manieren om dit te voorkomen! Enkele tips:
Rust roest
Meer dragen is minder poetsen! Doordat juwelen tijdens het dragen constant in aanraking komen met andere materialen, krijgen onzuiverheden minder makkelijk de kans om zich aan het oppervlak vast te hechten en verloopt het oxidatieproces trager.
Juwelenkistje
Toch kan je niet elke dag je volledige juwelencollectie dragen. Bewaar juwelen die je niet draagt op een droge en donkere plek. Het allerbest is om ze in een luchtdicht zakje in een doosje te stockeren. Ban juwelen uit je badkamer.
Stockeer je juwelen zoveel mogelijk stuk per stuk. Kettingen raken snel verstrikt en raken vaak beschadigd bij het ontwarren. Trek daarom de lenteschoonmaak door in je juwelenkistje, zodat dat te allen tijde een ordelijke bewaarplaats blijft. Kettinkje gebroken? Oorbel kwijt? Laat je juwelen herstellen en opblinken.
Dagelijks vuil
Zilveren juwelen die je geregeld draagt, oxideren dan wel minder snel, vuil hecht zich onvermijdelijk vast aan het oppervlak. In de zomermaanden kunnen je juwelen ook zwart uitslaan door contact met zweet. Het eenvoudigst is om je juweel op te poetsen met een tandenborstel en een milde afwaszeep. Opgelet: parels en (half)edelstenen zijn erg delicaat, deze laat je best door een professional poetsen.
Doe je juwelen ook zeker uit als je naar de sauna gaat. Sterling zilver houdt ook niet van chloor en zout water.
Grote schoonmaak
Als de oxidatie te vergevorderd is en milde afwaszeep niet helpt, kan een zilverdoekje of zilverdip soelaas bieden. Deze zijn verkrijgbaar in de drogisterij en wekken je zilveren juwelen in no time weer tot leven. Spoel je juweel altijd na met lauw water met milde zeep nadat je de zilverdip gebruikt hebt. Opgepast: voorkomen is beter dan genezen. Chemische poetsmiddelen zoals zilverdoekjes en -dip lossen het koper op in het bovenste laagje van je Sterling zilveren juweel. Dit kan in beperkte mate geen kwaad, maar herhaal je beter niet te vaak.
Geen succes met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes? Klop dan aan bij een professional voor een grondige poetsbeurt. Voor je Wouters & Hendrix-juwelen kan dat op 18 augustus in de winkel in Knokke.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier