Leeftijd, lichaamstype en huidskleur: zo divers waren de voorbije modeweken écht

Maya Monès voor Chromat © Chromat

Ieder seizoen maakt The Fashion Spot een groot diversiteitsrapport op van wat er de voorbije modemaand op de catwalks te zien was. Goed nieuws: herfst-winter 2017-2018 was het meest diverse seizoen ooit, al is er nog werk aan de winkel.

The Fashion Spot nam 241 shows en 7035 gecaste modellen van New York, Londen, Milaan en Parijs onder de loep voor deze resultaten.

Ras en huidskleur

Het goede nieuws eerst: er hebben nooit meer vrouwen met een gekleurde huid over de catwalk gelopen dan de voorbije weken. In alle vier de modesteden samen was 72,1% van de gecaste modellen blank, 27,9% had een andere huidskleur. Dat is 2,5% meer dan vorig seizoen en 3,2% meer dan vorig jaar.

New York telde het meeste gekleurde modellen (31,5%) – iedere show die The Fashion Spot heeft opgenomen in de lijst had minstens één niet-blank model. De Amerikaanse CFDA had aan de vooravond van de modeweken casting directors en ontwerpers opgeroepen om diversiteit te weerspiegelen tijdens hun shows en het lijkt alsof men dit ter harte heeft genomen; New York telde immers ook het meeste plus-size en alle transgender modellen die dit seizoen over een runway mochten lopen (maar daarover later meer.) Londen deed het ook niet kwaad en zag de grootste verbetering op van alle vier de steden met bijna 5%: 28,4% van de modellen die in de Britse hoofdstad aan het werk gezet werden voor Fashion Week had een kleurtje, in september was dat nog maar 23,5%. Parijs en Milaan vervullen zoals steeds de twee laatste plaatsen, maar gingen er wel ieder seizoen sinds TFS begon te tracken op vooruit.

De meest diverse shows op vlak van ras en huidskleur waren Gypsy Sport, Chromat, Kimora Lee Simmons, Kanye West en Marc Jacobs. De slechtste leerlingen waren Undercover, Trussardi en Junya Watanabe – waar geen enkel niet-blank model meeliep.

Leeftijd, lichaamstype en huidskleur: zo divers waren de voorbije modeweken écht
© The Fashion Spot

Maat

In het totaal (van de onderzochte shows) waren plus-size modellen goed voor 0,43% van de modellen tijdens Fashion Month: 30 plus-size vrouwen werden gecast in 11 shows, waarvan de meeste in New York plaatsvonden.

Leeftijd

Dit seizoen liepen er 21 modellen ouder dan vijftig mee in de runwayshows van New York, Parijs, Londen en Milaan, goed voor 0,29% van het totaal. Dat is nog steeds heel weinig, maar in ieder geval al een forse verbetering in vergelijking met vorig seizoen (13 modellen ouder dan vijftig) en vorig jaar (5 modellen ouder dan vijftig).

Voor FW17-18 had iedere modehoofstad minstens twee oudere modellen gecast. In Londen liepen zeven modellen ouder dan vijftig, New York en Milaan deden elk beroep op zes dames en Parijs op twee.

Eén van die twee vrouwen was Vivienne Westwood, die de show van haar voormalige namesake label liep. Ook Dries Van Noten deed zijn best en castte een reünie van 54 modellen die allemaal al eens voor hem gelopen hadden sinds 1993. Er waren dertigers (Liya Kebede, Alek Wek), veertigers (Trish Goff, Sylvia van der Klooster, Michele Hicks en Kristina de Coninck) en een vijftiger (Cecilia Chancellor). Dertig, veertig en vijftig is natuurlijk nog niet ‘oud’, maar voor de modellensector wordt dat jammer genoeg toch al “een behoorlijk lange carrière genoemd”.

Eén van de meest diverse shows op basis van geslacht, lichaam én leeftijd was verrassend genoeg die van Dolce & Gabbana in Milaan. 120 modellen en niet-modellen van verschillende leeftijden, huidskleuren en leeftijden mochten opdraven om de najaarscollectie van het Italiaanse duo te presenteren aan de modepers.

Gender

Transgenders krijgen steeds meer visibiliteit en dat weerspiegelt zich ook op de catwalks. Hoewel slechts 0,17% van de gecaste modellen transgender was, ging de sector er toch op vooruit. 12 transgendervrouwen mochten de FW17-18 collectie presenteren, terwijl dat er voor SS17 slechts 10 waren en in FW16-17 zelfs maar acht. De twaalf transgendermodellen liepen allemaal in New York – Nu Riccardo Tisci Givenchy verlaten heeft kon zijn muze Lea T haar vaste plek op de modeweek van Parijs niet meer bemachtigen. Het leeuwendeel van de transgendermodellen liep in shows die bekend staan om hun onconventionele casting, zoals The Blonds, Gypsy Sport, Philipp Plein en Chromat.

Leeftijd, lichaamstype en huidskleur: zo divers waren de voorbije modeweken écht
© The Fashion Spot

Over het algemeen zien we inclusiviteit steeds meer terrein winnen – er hebben nog nooit zoveel women of color of vrouwen boven de veertig op een catwalk gestaan als het voorbije seizoen, maar we zijn er nog lang niet, zegt ook Sara Ziff van The Model Alliance aan The Fashion Spot. Ze waarschuwt voor tokenism – het inhuren van modellen die binnen de industrie een minderheid vormen om er net de aandacht op te vestigen. The Fashion Spot sluit af met de woorden van Gary Dakin van JAG Models: “we zullen het pas succesvol noemen wanneer we er niet meer aan denken, wanneer we gewoon vrouwen van alle maten, leeftijden en rassen op de catwalks zien zonder daar nieuwswaarde aan vast te hechten.”

Lees het volledige diversiteitsrapport van The Fashion Spot hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content