Kathryn Sargent is de eerste vrouw met een shop in Savile Row

Kleermaker blijf bij je geslacht, lijkt wel de leuze van de befaamde Britse Savile Row te zijn. Dé straat bij uitstek om jezelf een maatpak te laten aanmeten is een microgemeenschap van gentlemen, waar één vrouw al jaren haar mannetje weet te staan. Deze week mocht ze er haar eigen shop openen.

“Ik heb ontzettend hard moeten werken om hier te geraken, you really have to earn your stripes on this street. Or, should I say, pinstripes,” zegt Kathryn Sargent aan de Telegraph. De Britse krant schreef een boeiend portret over deze 41-jarige kleermaakster die als eerste vrouw een shop heeft geopend in de beruchte Britse Savile Row, waar de fundering van de Britse tailoring ligt. Saville Row wordt gekenmerkt door de vele shops met klassieke en minder klassieke maatpakken, een traditie zo oud als de, nuja, straat, die tevens een bijzonder exclusief gentleman’s club-luchtje om zich heen heeft hangen. En net dat maakt Sargents verwezenlijking zo opmerkelijk.

Savile Row staat immers bekend om traditie, niet om vernieuwing. Toen kleermaker Tommy Nutter in de jaren zestig zijn boetiek opende en géén fluwelen gordijnen voor de winkelruit hing maar in plaats daarvan paspoppen met maatpakken in de etalage plaatste stond de straat in rep en roer. Ook Ozwald Boateng en Richard James zorgden voor furore in de jaren negentig omdat ze besloten hun shops ook tijdens het weekend te openen. Het is dus best verrassend dat Sargent geen massa met brandende toortsen en hooivorken op haar stoep heeft gekregen.

“Ik denk dat als ik hier niet al heel mijn leven opgeleid was geweest dat ik minder warm ontvangen zou zijn geweest”, aldus Sargent. Nochtans wordt Savile Row achter de schermen druk bevolkt door vrouwen die naaien, knippen, patronen uittekenen en het kostuum in het algemeen mee vorm geven. Bovendien krijgt de straat steeds meer vrouwen over de vloer, omdat steeds meer vrouwen posities in de wereld innemen waar een maatpak vereist is. Met het feit dat er zich nu een shop in Savile Row bevindt met een vrouwennaam boven de deur is beginnen er barsten te vertonen in de zogenaamde windowpane check ceiling.

“In het begin voelde ik me nog wel als een vrouw in een mannenwereld, maar tegenwoordig realiseer ik me dat ik een vrouw in een diverse wereld ben”, vertelt Sargent. “Veel mensen verwachten een oude man in een pak te zien wanneer ze zich een maatpak laten aanmeten, maar eigenlijk weet iedereen wel dat het belangrijkste is dat de tailor nauwkeurig werkt en goed kan communiceren met de klant. Dat gezegd zijnde wil mijn vader nog steeds niet dat ik zijn maten opneem.” (KS)

Lees het volledige verhaal op de Telegraph.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content