Israël verbiedt anorectische modellen

© AFP

De modewereld hoopt dat andere landen het voorbeeld zullen volgen.

Graatmagere modellen moeten in Israël wat kilootjes aankomen. Het parlement heeft een wet aangenomen die afbeeldingen van anorectische modellen verbiedt. Daarmee is Israël het eerste land ter wereld dat wettelijke stappen zet tegen te magere modellen in modebladen en advertenties.

De beslissing van het Israëlisch parlement is alweer een bewijs dat er iets aan het bewegen is in de modellenindustrie, die vaak als ongereguleerd wordt beschouwd en waarin weinig bescherming bestaat voor de modellen.The Model Alliance, een vakbond voor fotomodellen, zette deze week al een service op waar modellen gevallen van seksuele intimidatie kunnen aangeven, omdat ze vaak niet gehoord worden door hun eigen agentschap. 30% van de meisjes gaf toe dat ze seksueel geïntimideerd worden op de werkvloer.

De seksuele intimidatie vormt maar een deel van het probleem. Graatmagere meisjes met holle ogen worden steeds meer beschouwd als de standaard in modellenbureaus over de hele wereld. Israël is het eerste land dat met een nieuwe wet eetstoornissen in de modellenindustrie wil bestrijden en graatmagere modellen wil weren uit advertenties en magazines. Ook moeten Israëlische tijdschriften duidelijk vermelden als een model gephotoshopt is. De afbeeldingen zouden jonge meisjes in het land op verkeerde ideeën brengen en anorexia in de hand werken.

Concreet betekent de nieuwe wet dat modellen op elke fotoshoot een medisch rapport moeten laten zien. Het rapport moet aantonen dat ze niet ondervoed zijn volgens de maatstaven van de World Health Organization en moet om de drie maanden vernieuwd worden. Volgens het WHO is een Body Mass Index (BMI) lager dan 18,5 een teken van ondervoeding. Als ze toch minder wegen, mogen ze niet meer als model werken. Modellen in Israël kunnen dus met een gerust hart hun parelwitte tanden in een hamburger zetten.

Precedent?

Graatmagere modellen vormen het onderwerp van een discussie die wereldwijd al langer gaande is. Critici laten zich nu al horen en vinden dat de wet niet genoeg naar gezondheid kijkt. Zij zeggen dat er ook vrouwen zijn die weinig wegen, maar wel kerngezond zijn. Volgens hen is er ook geen bewijs dat er een direct verband bestaat tussen advertenties en eetstoornissen. De kritiek werd niet gehoord, de wet is maandag aangenomen en geldt zowel voor vrouwelijke als mannelijke modellen.

Het initiatief komt van Adi Barkan, eigenaar van één van de belangrijkste modellenbureaus in Israël. Aanhangers hopen dat de Israëlische wet als precedent kan gelden in de strijd tegen het extreem slanke schoonheidsideaal dat nu heerst en als bescherming kan dienen voor modellen die in de harde modewereld vaak weinig voor zichzelf kunnen opkomen. (YU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content