Interview: creatief collectief met Stromae stelt allereerste capsulecollectie voor

Annelien Boens

Onze bekendste dandy lanceert samen met zijn creatief collectief een eigen herencollectie. Weekend.be kon hen exclusief interviewen.

Onder de naam Mosaert, een leuk anagram van Paul Van Havers artiestennaam, brengt Stromae samen met enkele creatievelingen een eerste herencollectie polo’s en sokken uit. Geïnspireerd op de iconische Afrikaanse prints met een moderne, dandy touch die we goed kennen van de bekende Brusselaar.

Het bedrijf Mosaert zag het levenslicht in 2009 toen Paul Van Haver startte met het muziekproject Stromae. ‘Na de platen ‘Cheese’ en ‘Racine Carrée’ had ik zin om me op andere manieren nog creatief uit te drukken’, vertelt Paul aan Weekend.be. ‘Naast muziek heb ik ook interesse in fotografie en mode. En zo ontstond de allereerste collectie van Mosaert.’

‘African wax’

‘Het idee om een modecollectie te ontwerpen, kwam van mij’, licht Paul verder het project toe. ‘Toen ik vertelde aan Coralie (zijn styliste en vriendin) dat ik graag iets wilde doen met die typische felgekleurde ‘african wax’-prints en het Engelse dandyisme, vroeg ze zich af waarom ik het dan zelf niet deed. Omdat we hiervoor wel hulp konden gebruiken, hebben we er de grafische ontwerpers Olivier en Vincent van Boldatwork bijgehaald.’

Optische illusies

‘Olivier en Vincent ontwikkelden een basispatroon, een isometrisch perspectief, van waaruit we al onze ontwerpen hebben opgebouwd. We speelden dus met een mix van die Afrikaanse prints, isometrie en optische illusies die we kennen van mensen als Escher.’ Nooit gedacht dat wiskunde zo van pas zou komen in de mode. ‘We wilden die traditionele Afrikaanse prints moderniseren en er met geometrie een nieuwe draai aan geven’, verduidelijk Olivier van Boldatwork.

Deze allereerste capsulecollectie bestaat slechts uit vier polo’s en vier bijhorende sokken, die respectievelijk in slechts 2000 en 4000 exemplaren worden uitgebracht. Waarom zo’n beperkte oplage? ‘We wilden klein beginnen. Een polo is een basic voor de opbouw van een look. De sokken zorgen dat je meteen een item hebt om het mee te combineren. Het is bovendien ook een kledingstuk met een knipoog’, vertelt Coralie.

‘Het retrogevoel van het dandyisme trekt me wel aan, maar we hebben er onze eigen jonge touch aan gegeven’, gaat Coralie verder. ‘We maken deze kleren voor wie ze wil dragen. We willen ons niet associëren met een bepaalde groep, zoals enkel voor hipsters. We houden afstand van snobisme’, benadrukt Paul.

Geen merchandising

‘Deze eerste capsulecollectie is een goede test, want we hebben niet de invloed van een groot label. Hoewel Stromae een groot succes is, moeten we de lijn van Mosaert als iets anders beschouwen. Ze zijn ook naast elkaar ontstaan. We mogen deze polo’s niet zien als een vorm van merchandising, want dat is niet waar’, vult Paul aan.

Coralie knikt instemmend: ‘Inderdaad, we hadden geen commerciële opzet met dit modeproject. Eigenlijk is de collectie begonnen als vier unieke polo’s die voor Paul ontwikkeld werden en we erna dachten dat er misschien wel meer uit te halen viel. Wij vinden de ontwerpen leuk en als de mensen er ook zo over denken, des te beter.’

‘We zien onszelf als jonge ontwerpers en hebben daarom ook gekozen voor Hunting & Collecting in Brussel en Colette in Parijs als verkooppunten. Zij steunen jonge designers en die filosofie volgen wij ook. Ik ben geen ‘ster’ die een eigen collectie lanceert. We brengen een capsulecollectie op de markt en durven onszelf eigenlijk nog geen merk te noemen’, verklaart Paul. We zijn alvast benieuwd wat deze creatievelingen nog in petto hebben!

Annelien Boens

Te koop bij Hunting & Collecting, Collette en via www.mosaert.com / Leuk te weten dat de polo’s vanaf XS te verkrijgen zijn, zodat niet alleen manlief er eentje kan dragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content