‘Ik wist op voorhand dat ze mijn eerste collectie zouden afkraken’, Hedi Slimane

© Reuters

Hedi Slimane geeft niet vaak interviews, maar wanneer hij dat doet, bevatten ze een schatkist aan informatie. De creatief directeur van Saint Laurent verbrak de stilte in een interview met Yahoo Style. Vijf zaken die we daaruit te weten zijn gekomen.

Zijn moeder heeft zijn carrière bepaald

“Toen mijn moeder van Italië naar Parijs verhuisde in de jaren zestig kon ze er meteen aan de slag als naaister. Ze nam mij steeds mee op sleeptouw wanneer ze stoffen ging kiezen en op mijn zestiende kreeg ik van haar de kriebel te pakken en besliste ik om mijn eigen kleding te ontwerpen.”

Hij omarmde de rijke geschiedenis van het label door Yves te laten vallen, in tegenstelling tot wat kwatongen beweerden

“Yves Saint Laurent wilde destijds de flower generation kleden in wat toen Saint Laurent Rive Gauche heette. De terugkeer naar de originele naam maakte het voor mij ook makkelijker om het evenwicht tussen de mode en de lederwarenlijn te herstellen.”

Hij was niet geschrokken van de negatieve reacties op zijn eerste Saint Laurent lijn

“Mijn werk was in die tijd onderhevig aan behoorlijk wat politiek en belangenconflicten. De toon was al gezet nog voor ik een silhouet over de catwalk had gestuurd, en dat besefte ik op voorhand.”

Hoewel zijn label in Parijs zit, zou hij nergens anders meer willen wonen dan in Los Angeles

“L.A. is de perfecte plek om populaire cultuur en ontluikende subculturen te observeren. Bovendien is er zoveel aan de hand in de culturele scene dat ik heel af en toe kan ontsnappen aan de modeindustrie.”

Zijn hyperslanke schoonheidsideaal stamt uit de periode toen hij gepest werd als kind

“Ik ben altijd heel mager geweest en de kinderen op school en zelfs familieleden pestten me met mijn bouw, zeiden dat ik geen echte man was, dat ik er queer uitzag. Ik heb steeds troost gevonden in muziek, en daar zag ik mannen en vrouwen die net als ik heel slank waren. David Bowie, Keith Richards, Mick Jagger, Mick Jones, Paul Weller, ik voelde me verbonden met hun uitstraling en esthetiek, en zij liggen min of meer aan de basis van alles wat ik nadien ontworpen heb, steeds met een jongen of meisje met hetzelfde silhouette in mijn achterhoofd.”

Lees het volledige interview hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content