Haute couture: Chanel evoceert Russisch tsarentijdperk

Chanel evoceerde het Russische tsarentijdperk. Armani ging voor een exploratie van beige.

Onder het glazen dak van het Palais Royal in Parijs pakte Chanel gisteren uit met een haute coutureshow die de sfeer van het opulente Romanov-tijdperk in Rusland moest oproepen. Creatief directeur Karl Lagerfeld week met zijn collectie voor komende winter dan ook sterk af van de kenmerkende witte en zwarte Chanel-jasjes en parels. Hij koos resoluut voor pailletten en fantasiejuwelen bij zijn knielange haute couturejurken, waarvan sommige afgewerkt met goudbrokaat en bont. De warme aardekleuren en het diepe rood deden denken aan de verduisterde gangen van een Byzantijnse kerk of aan 18de eeuwse tapijten. Ondanks de weelde benadrukte Lagerfeld toch de eenvoud van zijn collectie, en hij wees erop dat hij deze keer geen enkele lange jurk presenteerde, wat traditioneel nochtans aangeboden wordt in een haute couturecollectie. “Er is veel verwijderd, maar zonder het saai, minimalistisch, vals of pretentieus te maken”, aldus de creatief directeur van Chanel.

De modellen defileerden rond een vijftien meter hoge leeuw, volgens de designer een ode aan stichtster Coco Chanel, wiens sterrenbeeld de leeuw was. De intussen 75-jarige Lagerfeld maakte van Chanel opnieuw een van de belangrijkste Franse couturehuizen, maar hoewel hij vaak over de invloed van de stichtser praat, lijkt hij toch steeds verder af te wijken van de essentie van Chanel: eenvoud en comfort. Zo speelt hij vaker met felle kleuren en minder draagbare ontwerpen. Voor elk comfortabel mantelpakje dat hij dinsdag showde, was er ook een goudkleurige, glimmende jurk.

Armani Privé toonde een collectie vol vrouwelijke silhouetten met subtiele fifties-toets. Veel knielange rokken en jurken met gedrapeerde details en de kenmerkende zijsluiting, maar toch ook enkele broeken. Armani’s kleurenkeuze leek één lange exploratie van alle mogelijke tinten beige, gaande van amber over perzik tot dieporanje. De Armani-vrouw was alleszins “every inch” een gesofisticeerde “lady”.

Ann Heylens.

Bekijk alle haute couture defilés op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content