Handtassenontwerpster Saskia Aelen gaat voor een duurzame aanpak: ‘Wij gebruiken vissenhuid’

© Johan Jacobs

Saskia Aelen (32) is ontwerpster uit Antwerpen. Ze lanceerde onlangs het duurzame accessoirelabel Ms. Bay en werd geselecteerd voor het tijdelijke shoppingproject De Nieuwe Natie.

‘Dankzij technologische ontwikkelingen gaan esthetiek en ethiek tegenwoordig perfect samen. Het enige wat verbaast, is dat de modewereld daar niet meer mee doet. Dus trek ik zelf mee aan de kar.

‘Creativiteit, ondernemerschap en idealisme combineren ligt me: ik maakte al tassen als kind, en na mijn studies Vrije Kunsten aan Sint-Lukas Brussel werkte ik enkele jaren in Afrika als fondsenwerver voor goede doelen.

Samen met mijn partner en klankbord Lawrence Dedroog ben ik voor Ms. Bay niet over een nacht ijs gegaan: onze hele aanpak is duurzaam. Zo gebruiken we vissenhuid: afvalmateriaal van Noord-Europese visserijen dat we in een Europese leerlooierij laten bewerken. Die looierij werkt op hernieuwbare energie, en het looien zelf vergt minder chemische processen, water en kleurstoffen dan andere leersoorten.

Er hoeven geen haartjes verwijderd te worden, terwijl vissenhuid van nature vrij sterk en bleek is. Beperkt in omvang ook, maar dat lossen we op door de ontwerpen erop af te stemmen en zalmleer met een regelmatig patroon te gebruiken. Uitdagingen schrikken me niet af: ik zoek graag naar oplossingen en wegen om obstakels te omzeilen.’

Pop-upstore in Shopping Stadsfeestzaal in Antwerpen tot 31 maart. ms-bay.com, denieuwenatie.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content