Haider Ackermann stelt eerste mannencollectie voor

In Firenze onthulde Haider Ackermann voor het eerst zijn visie op mannenmode.

Haider Ackermann onthulde gisteren in Firenze zijn visie op mannenmode. “Ik wilde een verhaal vertellen, een reis maken.”

De ontwerper kreeg carte blanche van de Fondazione Pitti Discovery, een afdeling van de organisatie die ’s werelds belangrijkste beurs voor mannenmode opereert. Ackermann showde in het immense, voor de gelegenheid geheel verduisterde en leeggemaakte Palazzo Corsini langs de Arno.

“Nadat ik was uitgenodigd door Pitti hebben we een hele sliert paleizen en andere locaties bezocht”, zei Ackermann gisterennamiddag. “Uiteindelijk hebben we voor Corsini gekozen. Als je door die historische gebouwen wandelt, word je als het ware getransporteerd in de tijd. Je keert vanzelf terug naar het verleden. Je denkt aan Visconti, aan Helmut Berger. Je bedenkt verhalen. Je vraagt je af wie vroeger in dat palazzo geleefd heeft. Wie was die man of die vrouw?”

Macho versie

De presentatie van Ackermann kon dus worden opgevat als een verhaal: een ietwat decadente aristocraat die thuiskomt na een reeks verre reizen, en waart door zijn verlaten, lege palazzo. Vermoedelijk een man als Berger, de van oorsprong Oostenrijkse acteur uit Visconti-klassiekers als Ludwig en The Damned. “Een mysterieuze man, Berger. Je weet niet echt waar hij vandaan komt. Hij houdt van mannen en van vrouwen, hij is een acteur maar ook een soort gigolo. Hij is onvatbaar.”

Meer dan Visconti evoceerde de met kristallen luchters verlichte binnenplaats van het palazzo de Indische film ‘La chambre de musique’ van Satyajit Ray uit 1958. De show werd live begeleid door zangeres (en model en fiancée van acteur Michael Pitt) Jamie Bochert (met piano en strijkers). De begerenswaardige brocaatjasjes en zijden sjaals in de collectie deden denken aan de tapijten in Oosterse winkels. Maar al bij al is de man van Ackermann een meer macho versie van zijn vrouw. Met als belangrijkste verschil dat zijn damesmode vederlicht is, terwijl de mannengarderobe toh wel wat zwaar weegt (figuurlijk dan).

Veel geleerd

Het is de eerste keer dat Haider Ackermann een mannencollectie ontwerpt. “Dat verlangen is er altijd wel geweest, maar ik ben er nooit aan begonnen, omdat ik vond dat er nog werk genoeg was aan de vrouwencollectie. En dat vind ik nog steeds. Maar deze carte blanche was een mooie aanleiding, en ik heb er ook van geleerd voor mijn vrouwencollecties. Bij de man zit alles in de geste.”

Komt er een vervolg? Denkt Ackermann aan een volwaardige mannencollectie. “Niet onmiddellijk, maar je weet natuurlijk nooit wat er kan gebeuren.”

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content