Expo: Napolitaanse trappen in Gent

© gf

Van de Napolitaanse architectuur spreken de trappen misschien wel het meest tot de verbeelding. In het Gentse architectuurpaviljoen ‘Vandenhove’ loop je nu even door de mooiste trappenhuizen van het 18de eeuwse Napels.

Dat de barok zoveel meer is dan wat overdreven franje bewijst de Italiaanse architectuur uit de zeventiende en achttiende eeuw. Dan is Napels natuurlijk the place to be. Professor Dirk De Meyer, zelf gefascineerd door de wonderbaarlijke prenten van de architectuurkunstenaar Giovanni Battista Piranesi, presenteert in het architectuurpaviljoen ‘Vandenhove’ een expo over een aantal Napolitaanse trappenhuizen uit de 18de eeuw.

Het gaat om een architectuurproject in samenwerking met de studenten ingenieur-architect, die op deze manier de ingeniositeit van deze architectuur ontdekken en bestuderen. Ze gaan immers die complexe trappenhuizen helemaal analyseren en er ook, zoals hun voorgangers eeuwenlang deden, plaasteren maquettes van maken.

De Napolitaanse trappenhuizen zijn zo imposant en complex dat ze ook best inspirerend zijn voor moderne architecten. Ze liepen bovendien, aldus Dirk De Meyer, voor op de appartementsbouw van de late negentiende eeuw.

SHOWPIECE AND UTILITY EIGHTEENTH-CENTURY NEAPOLITAN STAIRCASES

De expo loopt nu nog tot 6 juli, maar opent de deuren weer tussen 24 en 29 september, van 14 tot 18u. Voor wie extra belangstelling heeft, is er een publicatie beschikbaar.

Vandenhove Paviljoen: Rozier 1, Gent.

Expo: Napolitaanse trappen in Gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content