Expo ‘Birds of Paradise’ in het MoMu focust op pluimen en veren

© Boy Kortekaas

De tentoonstelling ‘Birds of Paradise. Pluimen & Veren in de Mode’ in het Antwerpse Modemuseum brengt een ode aan de elegantie en verfijning van deze zinnenprikkelende materialen.

De tentoonstelling ‘Birds of Paradise. Pluimen & Veren in de Mode’ in het Antwerpse Modemuseum brengt een ode aan de elegantie en verfijning van deze zinnenprikkelende materialen.

Pluimen en veren staan voor luxe, vrijheid en sensualiteit. Dat hebben modeontwerpers door de eeuwen heen goed begrepen. Dankzij hun schoonheid en kostbaarheid werden ze dan ook eeuwenlang verwerkt in modecreaties, zowel als accessoire als in de vorm van volledige silhouetten.

De tentoonstelling in het Modemuseum in Antwerpen loodst ons langs de verschillende invullingen van pluimen en veren in de mode. Sommige ontwerpers associeerden deze luxeproducten met raffinement, verfijning, modernisme, vrouwelijkheid, lichtheid en vrijheid. Anderen vertaalden dan weer verloren onschuld en donkere romantiek met hun gevederde creaties.

De tijdsgeest speelt ook een grote rol in de invulling van veren en pluimen in de mode. In het verleden draaide het voor ontwerpers en dragers vooral rond de luxe en kostbaarheid die ermee gepaard gaan. Tegenwoordig zien designers de beweeglijkheid van de veer als een afschildering van vrijheid en spiritualiteit. De fiere vogels die vrij rondzweven en op een volledig gecontroleerde manier op hun doel afgaan heeft menig ontwerper geïnspireerd.

Ook laat het MoMu het eeuwenoude beroep van plumassier (verenverwerker) aan bod in hun expo. Hiervoor deden ze beroep op het Parijse huis Lemarié, een van de laatste gespecialiseerde ambachtelijke verenateliers. Al sinds 1880 legt dit huis zich toe op het verwerken van pluimen, voornamelijk voor de Franse haute couture.

voorts werd de Britse beeldende kunstenares Kate MccGwire gevraagd om enkele werken te installeren, en op die manier in dialoog te treden met de gevederde modecreaties die doorheen de tentoonstelling te bewonderen zijn. (LP)

Praktisch

Van 20 maart tot 24 augustus in het MoMu  

Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content