Een blik in de kleerkast van diva Greta Garbo

De garderobe van het mysterieuze stijlicoon wordt tentoongesteld in Milaan, en later in het Ferragamo museum in Firenze.

Het mysterieuze stijlicoon van weleer Greta Garbo geeft haar modegeheimen prijs in een tentoonstelling die haar garderobe showt, in de Triënnale van Milaan. Voor de expositie werkten het modelabel Salvatore Ferragamo, dat haar schoenen ontwierp, en Craig Reisfield, de zoon van haar nicht, samen.

Greta Garbo schitterde op het witte doek, maar in het echte leven ging ze liever incognito door het leven. Ze verliet Hollywood dan ook in de jaren ’40, op de hielen gezeten door de paparazzi, die haar achtervolgden tot in New York. Daar werd ze ontelbare keren gefotografeerd, gekleed in een regenjas met hoed en zonnebril, een outfit die haar typeert. In 1990 stierf ze en negen jaar later kroonde het American Film Institute haar tot vijfde grootste vrouwelijke ster aller tijden.

“Everyday Elegance”

Op de tentoonstelling krijgt u filmfragmenten, foto’s en filmkostuums van haar te zien. Blikvanger is de jurk die ze droeg in “Queen Christina”, maar het meest intrigerende is de geïmproviseerde kleerkast “Everyday Elegance”. Die stelt haar uitgebreide garderobe, die bestaat uit camelkleurige mantels, jurken, hoeden, sjaals en handschoenen en de maatpakken die ze door Watson liet maken in Hollywood, tentoon.

Deze kleermaker staat gekend om zijn diensten aan dat andere mode-icoon: Marlene Dietrich. Verder ziet u reiskoffers van Louis Vuitton, waaronder één die speciaal werd ontworpen om de schoenencollectie van haar lieveling Ferragamo te vervoeren, en ontwerpen van Pucci en Givenchy.

Wilt u de kleerkast van Garbo met eigen ogen zien, dan kunt u nog tot eind mei terecht op de Triënnale van Milaan. Daarna neemt de tentoonstelling tot in september zijn intrek in het Ferragamo Museum in Firenze. Dat Greta Garbo Ferragamo blijft inspireren mag duidelijk blijken uit de collectie voor de volgende winter. Die bevat vier paar schoenen in ware Garbo-stijl.

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content