Dochters laten de wereld van Kaat Tilley verder leven

Weekend Knack sprak met de dochters van Kaat Tilley, die door het plotse overlijden van hun moeder het kostuumproject voor de theaterproductie van Peter Pan opvolgen.

In juni overleed plots de Belgische modeontwerpster Kaat Tilley. Op dat moment was ze nog actief in verschillende projecten, waaronder het ontwerpen van kostuums voor een theaterproductie van Peter Pan. Haar dochters, Rebekka en Epiphany Vanderhaeghen, willen de wereld van Kaat Tilley laten verderleven en ze twijfelden er dan ook geen seconde aan om het kostuumproject van Peter Pan, waar hun moeder een jaar lang aan had gewerkt, verder op te volgen.

In het spektakel ‘Peter Pan. The Never Ending Story’ komt het originele sprookje van J.M. Barrie weer helemaal tot leven. Sinds de creatie in 1904 van Peter Pan heeft het figuurtje al vele generaties kinderen en volwassenen weten te boeien. Het verhaal is al in verschillende vormen en versies verschenen, om het even met cijfers weer te geven: 35 boeken, meer dan 15 films, 3 tv-series, 30 musicalproducties, 20 theaterversies, tientallen liedjes en zelfs een videogame. We kunnen gerust stellen dat Peter Pan een klassieker is.

Dit keer wordt het verhaal van Peter Pan gebracht in de vorm van een spektakel. Het verhaal komt ditmaal tot leven door dans, muziek, acrobatie en lichtanimatie. Music Hall, verantwoordelijk voor de productie, zorgt voor een extra troef: een podium in de vorm van een arena. Het podium is geen klassiek podium, maar een echte ronde arena waar het publiek rond kan plaatsnemen. Voor dit bijzondere creatie werd een exclusief team samengesteld. De regie is in handen van Luc Petit, een man die tien jaar heeft samengewerkt met Franco Dragone (o.a. Cirque Du Soleil). De muziek werd gecomponeerd door Matt Dunkley (o.a. Moulin Rouge, Black Swan, The Dark Knight en Pirates of the Carribean). De kostuums voor de productie zijn ontworpen door de Belgische modeontwerpster Kaat Tilley.

Kaat Tilley en Peter Pan

Twee maanden geleden, op 22 juni 2012, overleed Kaat Tilley onverwacht. In deze periode was ze de kostuums voor een nieuw Peter Pan-spektakel aan het afwerken. Haar twee dochters, Rebekka en Epiphany zetten haar werk nu voort en begeleiden het afwerken van de kostuums voor de voorstellingen van Peter Pan. Ze willen de wereld van Kaat Tilley verder laten leven en vinden het bijzonder belangrijk dat de kostuums, zoals ze ontworpen zijn door hun moeder, op de scène verschijnen.

“Kaat Tilley kwam in contact met de Peter Pan-productie via Luc Petit”, zegt Epiphany. “In het verleden hebben ze al samengewerkt. Voor de productie van ‘Peter Pan’ is Luc Petit verantwoordelijk voor het uitwerken van het concept voor dit spektakel en de regie is in zijn handen. Hij heeft vrijwel meteen de vraag gesteld aan Kaat om de kostuums te ontwerpen voor deze show. Hij was namelijk van mening dat zij de geknipte persoon was voor de taak. Voor hem was het ontwerpen van kostuums voor de productie van Peter Pan op het lijf geschreven van Kaat”. “Ze heeft dan ook geen seconde getwijfeld om mee in dit avontuur te stappen”, vult Rebekka aan.

Sprookjeswereld
Kaat Tilley staat bekend om haar feeërieke en romantische ontwerpen. Ze liet zich niet verleiden door modetrends, maar creëerde haar eigen universum. Deze stijl herkennen we ook in de ontwerpen voor deze productie van het verhaal van Peter Pan. “Mama hield erg veel van sprookjes en in het bijzonder van het verhaal van Peter Pan”, zegt Rebekka. “In het verhaal van Peter Pan gaat het over de natuur, eeuwig jong zijn en speelsheid. Drie dingen die mijn moeder erg intrigeerden. Ze voelde zich wel verbonden met de thematiek van dit verhaal”. In het verleden heeft Kaat Tilley al collecties ontworpen die geïnspireerd waren op de grens tussen het rauwe/speelse element van dieren en menselijkheid. “Voor de kostuums in Peter Pan liet ze zich ook inspireren door kleding uit de tijd waarin het verhaal geschreven is, namelijk het Victoriaanse Engeland”, vertelt Epiphany. Dit in combinatie met inspiratie uit de dierenwereld, specifiek voor het kostuum van Peter Pan, en elementen uit de sprookjes -en circuswereld zorgen voor een heel eigen ‘look’. De toeschouwers zullen tijdens de voorstelling van Peter Pan ook kunnen kennismaken met de wereld van Kaat Tilley.

Toekomst

Na het overlijden van hun moeder, die de kostuums aan het afwerken was, besloten de twee dochters om zelf het verdere verloop van dit project op te volgen. Ze zijn nu erg betrokken bij de productie van de voorstelling, maar het ontwerpen was wel afgerond door Kaat Tilley zelf. Het was erg belangrijk voor hen dat dit project, dat een van de laatste was waar Kaat aan heeft gewerkt, tot een goed einde werd gebracht en dat alles kon doorgaan zoals gepland.

Wat er in de toekomst met het modelabel Kaat Tilley zal gebeuren weten de dochters nog niet. “Daar zijn we nog niet helemaal uit”, vertelt Rebekka. “De volgende stap is de archiefverkoop en dan zien we wel verder wat de toekomst brengt”.

Laura Van Roey

De wereldpremière van ‘Peter Pan. A Never Ending Story’ is op 21 september 2012. De publieksvoorstellingen vinden plaats van 21 december tot 6 januari in Vorst Nationaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content