Christian Louboutin verliest slag om rode schoenzool

In eerste instantie krijgt de schoenenontwerper geen gelijk in de rechtszaak tegen Yves Saint Laurent.

Door zijn rode zool is een Christian Louboutin-schoen meteen herkenbaar. De schoenenontwerper was dan ook niet erg opgezet met de rode suède pumps mét rode zool uit de zomercollectie van Yves Saint Laurent (YSL). In de rechtszaak moet Louboutin voorlopig het onderspit delven, want de New Yorkse rechter Victor Marrero laat de YSL-schoenen niet uit de rekken halen.

Volgens de rechter heeft kleur in de modeindustrie een ‘decoratieve’ en ‘esthetische’ functie. Daarmee volgt de rechter de argumentatie van YSL, want volgens het modemerk droeg zelfs Lodewijk XIV al schoenen met rode zolen. Het hof acht Louboutin daarom niet in staat aan te tonen dat de rode zool recht heeft op merkenrechtbescherming. Zelfs als die rode zolen intussen bij het publiek intussen een ‘Louboutin-belletje’ doen rinkelen.

De advocaat van Louboutin, Harley Lewin van McCarter & English LLP, drukt op de site van de Britse krant The Telegraph zijn teleurstelling uit. “Terwijl de rechter erkent dat de mode-industrie de rode zool als typisch Louboutin beschouwt, laat hij door zijn vonnis toch uitschijnen dat een kleur geen handelsmerk kan zijn.”

Toch is de zaak voor Louboutin nog niet helemaal verloren. De verkoop mag gewoon doorgaan, maar rechter Marrero doet pas volgende week een definitieve uitspraak. Louboutin eist meer dan 1 miljoen dollar schadevergoeding.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content