Boerkaverbod slecht voor Parijse luxeboetieks

© reuters

Het plan van president Sarkozy om de boerka te verbieden zou wel eens Arabische prinsessen kunnen weghouden uit Parijs.

Het voornemen van de Franse president Sarkozy om de boerka in de openbare ruimte te verbieden, zou wel eens een onverwacht gevolg kunnen hebben: een klap voor de Parijse luxesector. Dat blijkt uit een enquête van nieuwssite Rue89 in het achtste arrondissement, waar zich de meeste luxeboetieks bevinden. En die worden druk bezocht door gefortuneerde dames uit de Emiraten.

Vooral in de zomer strijken flink wat Arabische prinsessen neer in de Franse hoofdstad om te ontsnappen aan de hitte in hun land. En doorgaans staat dan een bezoekje aan de winkels van Dior, Gucci, Versace of Chanel op hun programma.

“Onder de boerka veel bling bling”

Want deze sheika’s mogen zich dan al van kop tot teen verhullen. Onder de boerka dragen ze modieuze outfits van de meest prestigieuze merken, zelfs minirokken en décolletés. “Sommige prinsessen geven zonder verpinken 30 à 40.000 euro uit bij een bezoekje aan onze winkel”, vertelt een verkoopster van een schoenenboetiek in de rue Montaigne”. “Zij zijn dus belangrijk voor ons”. “Vooral de merken met het hoogste “bling bling” gehalte zullen lijden onder het boerkaverbod”, legt een andere verkoopster van een luxeboetiek uit aan Rue89. “Want daar houden ze het meest van”.

De ergste nachtmerrie voor deze high end labels is een boycot. “De Fransen zelf maken maar 40 procent van ons cliënteel uit”, zegt een ongeruste verkoopster op de Champs Elysées. “Het zou dus een ramp zijn”.

De meest optimistische verkopers denken dat de dames zich wel zullen schikken. “Ze houden van Parijs. Ze zullen niet stoppen te komen, maar hun kleding aanpassen”, luidt het. “In het slechtste geval maken we de winkel privé wanneer ze langs komen, of gaan we zelf naar hun hotel.”

Caroline Lallemand/Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content