13 doden tijdens brand in Indiase kledingfabriek

Kledingfabriek in India © REUTERS

Een vermoedelijk illegale kledingfabriek in India, waar goedkope jassen werden gemaakt, ging in vlammen op. Dertien arbeiders kwamen om en drie raakten zwaar verwond.

Een kledingfabriek in de industriële wijken van Sahibabad in de staat Uttar Pradesh in India werd het graf van dertien textielarbeiders. De meester slachtoffers zijn jonger dan zesentwintig. Naast de dertien doden, raakten ook drie arbeiders zwaar gewond.

Volgens de lokale politie begon het vuur in de afdeling waar goedkope jassen werden gemaakt. ‘Onderzoek toont aan dat de brand uitbrak door een kortsluiting,’ klinkt het. De fabriek werd gehuurd om winterjassen te maken aan lage prijzen. Het schuim in de jassen was zeer brandbaar en genereerde heel veel rook, waardoor dertien arbeiders stikten en stierven in de vlammen.

De politie en brandweer liepen vertraging op, omdat de wegen naar de fabriek zeer smal zijn en de omgeving erg dicht bevolkt is. Ze kwamen pas twee uur nadat ze werden gebeld aan op de locatie. Het gaat vermoedelijk om een illegale fabriek, aangezien de veiligheidsnormen absoluut niet werden gewaarborgd, maar verder onderzoek is nodig.

Tijd voor actie

De lokale overheid schenkt een compensatiebedrag aan de familie van de overledenen. De eigenaars van de fabriek werden gearresteerd op basis van ‘veroorzaken van dood, omwille van verwaarlozing.’ Er werd een comité gevormd dat gelijkaardige fabrieken in de buurt gaat controleren.

Dit is immers geen unicum, ongelukken en mishandeling in kledingfabrieken zijn schering en inslag in lageloonlanden. Documentaires zoals ‘The True Cost’ en ‘This World, Clothes to Die For’ over dit soort praktijken tonen aan dat de mode-industrie dringend op zoek moet naar een meer ethische en duurzame manier van werken. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content