"Wie van jullie heeft er al gewerkt?" Een hele klas steekt braaf de vinger in de lucht. Dat is wat je ziet op het filmpje dat CBS kon maken in Turkije.

Een Turkse textielarbeider krijgt 450 dollar per maand, een Syrisch kind moet het met 160 dollar doen. Niet veel, maar hun loon is onontbeerlijk voor het gezinsinkomen. "Veel Syrische gezinnen op de vlucht kunnen hier niet rondkomen," stelt schooldirecter Shafik Suleynan, die vluchtelingenkinderen gratis verwelkomt op zijn school.

In plaats van naar school te gaan, werken veel Syrische kinderen twaalf uur per dag in de fabrieken. Volgens psycholoog Leyla Acka durft niemand daarbij betere omstandigheden te eisen. "Ze durven nergens tegen te protesteren, want ze zijn zich niet bewust van hun rechten. Ze werken als slaven. Het bedrijf maakt daar gebruik van."

Welke merken bij de kinderarbeid gepaard gaan, kon je hier eerder al lezen.

(EK)

"Wie van jullie heeft er al gewerkt?" Een hele klas steekt braaf de vinger in de lucht. Dat is wat je ziet op het filmpje dat CBS kon maken in Turkije. Een Turkse textielarbeider krijgt 450 dollar per maand, een Syrisch kind moet het met 160 dollar doen. Niet veel, maar hun loon is onontbeerlijk voor het gezinsinkomen. "Veel Syrische gezinnen op de vlucht kunnen hier niet rondkomen," stelt schooldirecter Shafik Suleynan, die vluchtelingenkinderen gratis verwelkomt op zijn school. In plaats van naar school te gaan, werken veel Syrische kinderen twaalf uur per dag in de fabrieken. Volgens psycholoog Leyla Acka durft niemand daarbij betere omstandigheden te eisen. "Ze durven nergens tegen te protesteren, want ze zijn zich niet bewust van hun rechten. Ze werken als slaven. Het bedrijf maakt daar gebruik van."(EK)