Frankrijk gaat het gebruiken van extreem dunne modellen streng bestraffen

© Reuters

In Frankrijk is een wet aangenomen die het gebruiken van extreem magere modellen verbiedt. Straffen op overtreding kunnen oplopen tot een boete van 75.000 euro en een gevangenisstraf van een half jaar.

Vanaf 1 januari 2017 moeten modellen die in Frankrijk willen werken een medisch attest overleggen waarin staat dat ze een gezonde BMI (Body Mass Index) hebben. Frankrijk wil daarmee anorexia en het verheerlijken daarvan bestrijden.

De sancties op overtreding van de nieuwe wet zijn niet mals: een werkgever die toch te magere modellen inhuurt kan tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van maximaal 75.000 euro krijgen.

Verder wordt het promoten van anorexia op het internet strafbaar. Een maximale boete van 10.000 euro en een jaar gevangenisstraf kan de straf zijn voor het uitlokken van extreme magerheid door langdurige dieetbeperkingen aan te moedigen waardoor de gezondheid van iemand gevaar loopt.

Ook fotografen ontspringen de dans niet: wanneer ze foto’s digitaal bewerken zodat modellen dunner of dikker lijken, zijn ze voortaan verplicht erbij te vermelden dat de foto’s bewerkt zijn. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete van 37.500 euro verwachten of dertig procent van het bedrag dat aan de reclamecampagne besteed is.

Er moet nog vastgesteld worden wat precies een gezond BMI is. Volgens richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een volwassene met een BMI beneden de 18,5 ondergewicht, een BMI lager dan 18 betekent ondervoeding en beneden de 17 ernstige ondervoeding. Een gemiddeld model met een lengte van 1,75 m en een gewicht van 50 kg heeft een BMI van 16, schrijft The Guardian.

Frankrijk is niet het eerste land dat uiterst dunne modellen probeert te weren. In modeshows in Madrid mogen geen modellen met een te laag BMI meelopen en in Italië moeten modellen een gezondheidsattest overhandigen voordat ze de catwalk op mogen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content