Hel Looks, zo heet de populaire street style blog uit Helsinki die foto's publiceert van individuele looks en opvallende kledingstijlen vanop straat. In het kader van World Design Capital Helsinki 2012 wordt vanaf 14 oktober een expo en pop-upshop rond de blog opgezet in Antwerpen.

De expo toont een selectie van de opvallendste en meest creatieve stijlexperimenten die op de blog verschenen zijn. Naast de beelden zal er ook een pop-upshop geopend worden met kleding en accessoires van jonge, getalenteerde designers. Op 14 oktober vindt er een groot openingsfeest plaats, waar hippe Finse DJ's de mensen op de dansvloer moeten krijgen.

Freelance schrijfster en fotografe Liisa Jokinen en haar vriend Sampo Karjalainen stonden aan de geboortewieg van Hel Looks. Jokinen, die zelf in Helsinki woont en werkt, is gepassioneerd door stijl, design en kunst. Wij hadden een gesprek met deze Finse creatieveling.

Wat drijft je om deze blog te maken?

"Het is de perfecte manier om alert te blijven, nieuwe mensen te ontmoeten en naar veel evenementen te gaan. Hel Looks is eigenlijk een droomhobby voor mij: het is een combinatie van stijl, fotografie en sociale media."

Hoe zou je de Finse stijl omschrijven?

"Finnen houden van praktische, comfortabele en simpele kledij, vaak met grafische prints. Tweedehandskledij speelt ook een grote rol in de Finse stijl."

Zie je stijlverschillen met andere steden of landen? "Ik denk dat de mode- en stijltrends de dag van vandaag nogal universeel zijn. Maar je ziet het verschil wel in kleine details. Finnen zijn niet bang om buiten de lijntjes te kleuren en hun eigen stijl te creëren. We hebben allemaal een sterk onafhankelijkheidsgevoel. En daarnaast zijn we soms ook een beetje gek."

Wat betekenen mode en stijl voor je?

"Mode en stijl zijn erg belangrijk voor mij. Kleding bezorgt me elke dag geluk. Ik hou ervan om vlooienmarkten af te schuimen of om te luisteren naar verhalen over oude kleren van mensen."

Is het in deze tijden van overconsumptie wel verantwoord om mode te promoten?

"Met Hel Looks probeer ik een andere visie op mode over te brengen. We tonen dat je geen geld moet hebben of elke week nieuwe dingen moet kopen om stijlvol te zijn. Je kan kleren van vrienden lenen, ruilen en hergebruiken. Hel Looks focust meer op stijl dan op mode, en stijl is iets wat - in tegenstelling tot mode - jarenlang hetzelfde kan blijven."

Wat wil je je volgers meegeven? "Volg je hart en draag enkel kleding waar je van houdt. Kopieer niet zomaar, maar blijf trouw aan jezelf."

Astrid Haerens/VF

Streetstyles from Helsinki. Van 14 oktober tot 30 november in Designcenter De Winkelhaak, Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen. Open maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18:00, zaterdag van 14:00 tot 18:00 | Vrije toegang. Openingsfeest op 14 oktober.

Hel Looks, zo heet de populaire street style blog uit Helsinki die foto's publiceert van individuele looks en opvallende kledingstijlen vanop straat. In het kader van World Design Capital Helsinki 2012 wordt vanaf 14 oktober een expo en pop-upshop rond de blog opgezet in Antwerpen. De expo toont een selectie van de opvallendste en meest creatieve stijlexperimenten die op de blog verschenen zijn. Naast de beelden zal er ook een pop-upshop geopend worden met kleding en accessoires van jonge, getalenteerde designers. Op 14 oktober vindt er een groot openingsfeest plaats, waar hippe Finse DJ's de mensen op de dansvloer moeten krijgen. Freelance schrijfster en fotografe Liisa Jokinen en haar vriend Sampo Karjalainen stonden aan de geboortewieg van Hel Looks. Jokinen, die zelf in Helsinki woont en werkt, is gepassioneerd door stijl, design en kunst. Wij hadden een gesprek met deze Finse creatieveling. Wat drijft je om deze blog te maken? "Het is de perfecte manier om alert te blijven, nieuwe mensen te ontmoeten en naar veel evenementen te gaan. Hel Looks is eigenlijk een droomhobby voor mij: het is een combinatie van stijl, fotografie en sociale media." Hoe zou je de Finse stijl omschrijven? "Finnen houden van praktische, comfortabele en simpele kledij, vaak met grafische prints. Tweedehandskledij speelt ook een grote rol in de Finse stijl." Zie je stijlverschillen met andere steden of landen? "Ik denk dat de mode- en stijltrends de dag van vandaag nogal universeel zijn. Maar je ziet het verschil wel in kleine details. Finnen zijn niet bang om buiten de lijntjes te kleuren en hun eigen stijl te creëren. We hebben allemaal een sterk onafhankelijkheidsgevoel. En daarnaast zijn we soms ook een beetje gek." Wat betekenen mode en stijl voor je? "Mode en stijl zijn erg belangrijk voor mij. Kleding bezorgt me elke dag geluk. Ik hou ervan om vlooienmarkten af te schuimen of om te luisteren naar verhalen over oude kleren van mensen." Is het in deze tijden van overconsumptie wel verantwoord om mode te promoten? "Met Hel Looks probeer ik een andere visie op mode over te brengen. We tonen dat je geen geld moet hebben of elke week nieuwe dingen moet kopen om stijlvol te zijn. Je kan kleren van vrienden lenen, ruilen en hergebruiken. Hel Looks focust meer op stijl dan op mode, en stijl is iets wat - in tegenstelling tot mode - jarenlang hetzelfde kan blijven." Wat wil je je volgers meegeven? "Volg je hart en draag enkel kleding waar je van houdt. Kopieer niet zomaar, maar blijf trouw aan jezelf."Astrid Haerens/VFStreetstyles from Helsinki. Van 14 oktober tot 30 november in Designcenter De Winkelhaak, Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen. Open maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18:00, zaterdag van 14:00 tot 18:00 | Vrije toegang. Openingsfeest op 14 oktober.