De zomer van het onderlijfje: 9 mannenmodetrends voor het komende seizoen

© Botter, spotlight.launchmetrics.com

Jesse Brouns distilleert negen mannencatwalktrends voor de komende zomer, van weinig verhullende onderlijfjes tot kostuums voor communicanten.

Het mannelijke archetype op de catwalks is de voorbije vijfentwintig jaar amper veranderd. In de tweede helft van de twintigste eeuw was de gemiddelde modeman stoer en struis, soms besnord, vaak behaard. Hij was nooit piepjong. Een zakenman eerder dan een kostschooljongen.

Dat veranderde omstreeks 1998, toen Hedi Slimane en Raf Simons afscheid namen van de spierbundels. Voor eeuwig, lijkt het soms. Wat raar is, want in de mode keert alles terug. Destijds was die keuze voor jonge snaken een overwinning van fantasie op werkelijkheid: de band met mannen die zich luxemode konden veroorloven, werd grotendeels door­geknipt.

Tegenwoordig is de doorsnee luxeklant stukken jonger dan een kwarteeuw geleden, vooral in Azië. En op de runways zie je al eens een oudere man (liefst een acteur of een in de diepvries bewaard, voormalig topmodel uit de nineties); hier en daar zelfs een man met ‘een maatje meer’, zij het nog heel veel minder dan tijdens de vrouwenweken. Maar dat betekent dus niet dat de shows echt representatief zijn.

Misschien hoeft dat ook niet, want uiteindelijk worden er in Parijs en Milaan toch vooral dromen verkocht. En dus leek het volkomen normaal, in september in Parijs, dat popster-en-twink (een jong-uitziende, bijna haarloze man, red.) Troye Sivan plots over een verhoogde catwalk schreed in board shorts, een hemdje en daarover nog een poloshirt. Tijdens de show van Miu Miu, dat na jarenlange stilte zijn herenlijn heractiveert.

Sivan is heer en meester van het witte onderlijfje, de ‘wifebeater’ van weleer. En dat lijfje wordt de grootste hit van de komende zomer. Dat is goed nieuws, vooral omdat een dergelijk kledingstuk in de winkelstraat evenveel kost als een Happy Meal – iets meer bij Courrèges of Saint Laurent.

Het lijfje is sexy, maar niet evident. Je hebt er lef voor nodig, zeker als je ouder bent dan 22, of geen overuren maakt in de gym. Maar de zomer is voor durvers, en op een hete dag draag je liever een lijfje dan je kapot te zweten in die andere voorjaarshit: een tailleur in tweed, Coco Chanel achterna.

Lijfjes boven

Onderlijfje, singlet, tanktop, of wifebeater: de zomerhit van 2024 werkt onder een openstaand hemd of cardigan, maar ook, als weers- en andere omstandigheden het toelaten, met niets erover.

© Launchmetrics.com/spotlight

Allemaal communicant

De retour van het elegante maatpak is al even ingezet. Nu ook met korte broek. Volgens modepsychologen wordt het uniform van de boze zakenman eenmaal ontdaan van zijn pijpen meteen een stuk minder toxisch. Wie er als een plechtige communicant bij loopt, knoopt juist aan bij de onschuld van zijn kinderjaren.

© Launchmetrics.com/spotlight

Noeste arbeid

In onze marathon langs de catwalks zagen we opvallend veel jumpsuits – het uniform van mecaniciens en piloten, en een goede match voor elk lichaamstype. Onze favoriet is de versie van Sofie D’Hoore. Werkkledij blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor ontwerpers, en dat is deze zomer ook het geval.

© Launchmetrics.com/spotlight

Kruippakje

Terwijl de jumpsuit veel vergeeft, is het kruippakje misschien niet voor iedereen een goede match.

© Launchmetrics.com/spotlight

Om ter hoogst

Pantalons worden al even oversized gedragen, maar ook alsmaar hoger. Soms zelfs tot net onder de oksels, geïnspireerd door de jaren dertig en veertig. Elegant, maar soms ook letterlijk over het randje. Gouden medaille: de jeansbroeken van Loewe.

© Launchmetrics.com/spotlight

Sterke schouders

Een alternatief voor wie het hoger vermelde lijfje toch wat simplistisch vindt: de zogeheten ‘haltertop’, die vroeger eerder tot de vrouwengarderobe werd gerekend, en allerlei ander opvallend schouderspel, met gekruiste lappen stof, bijvoorbeeld.

© Launchmetrics.com/spotlight

Portie gehaakt

Wie overweg kan met naald en draad, heeft nog enkele weken om zelf met creatief breiwerk voor de dag te komen. Voor de rest van ons hebben onder andere Botter, JW Anderson en Marine Serre een kant-en-klaaroplossing.

© Launchmetrics.com/spotlight

Hij houdt van Chanel

Opvallend: de vele varianten op de tailleur. Bij Dior liet Kim Jones zich inspireren door het Cannage-motief uit de archieven van het huis, maar wat er uiteindelijk op de catwalk te zien was, leek eerder een soort liefdesbrief aan Chanel. Fris, jongensachtig, en chic.

© Launchmetrics.com/spotlight

Murder on the dancefloor

Je kunt natuurlijk naakt door je pas geërfde landgoed dansen op de tonen van Sophie Ellis-Bextors hit uit de nillies, zoals Barry Keoghan in Saltburn, maar wij suggereren voor nog meer dansvloervibes iets transparants, eventueel in combinatie met een dosis glitter.

© Launchmetrics.com/spotlight

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content