BBC: ‘Vluchtelingen maken kleren voor Marks & Spencer’

Marks & Spencer © REUTERS

Syrische kindvluchtelingen hebben kledij gemaakt voor Britse consumenten. Dat stelde de BBC vast in een undercoverreportage. Het programma Panorama onderzocht fabrieken in Turkije en trof kinderen aan die werkten aan kledij voor Marks & Spencer en de online retailer Asos.

De Britse omroep stelde ook vast dat volwassen vluchtelingen illegaal werkten aan jeans voor Zara en Mango.

Alle genoemde merken merken zeggen echter dat ze hun aanleveringskanalen nauwgezet opvolgen en geen uitbuiting van vluchtelingen of kinderen aanvaarden. Volgens Marks & Spencer wees hun eigen onderzoek aan dat geen enkele Syrische kindvluchteling in de Turkse aanleveringsketen werkt. Toch trof Panorama zeven Syriërs aan die in een van de fabrieken van de retailer werkten, vaak aan een loon van minder dan een pond per uur. De jongste is 15 jaar oud en werkte meer dan 12 uur per dag.

Vluchtelingen ondersteunen

Een woordvoerder van Marks & Spencer noemde de vaststellingen van het programma ‘heel ernstig’ en ‘onaanvaardbaar’, aldus nog de BBC. Asos gaf toe dat kledij zonder medeweten van de onderneming werd geproduceerd in een fabriek die vluchtelingen, onder wie ook kinderen, tewerkstelde. Asos zei zich te verplichten de vluchtelingen te ondersteunen.

Critici stellen dat de retailers niet genoeg doen om de problematiek een halt toe te roepen. Danielle McMullan van het Business & Human Rights Resource Centre stelt dat zij de verantwoordelijkheid hebben op te volgen en te begrijpen waar en in welke omstandigheden hun kledij wordt gemaakt.

Topje van de ijsberg

Kinderrechtenorganisatie Unicef vertelde op het VRT-radionieuws dat kinderarbeid door vluchtelingen een ernstig probleem is. ‘De beelden van de BBC zijn nog maar het topje van de ijsberg’, klonk het.

In februari stelde ngo Business and Human Rights Resource Centre vast dat vier kledingmerken in 2015 clandestien vluchtelingen hebben tewerkgesteld. H&M en Next hebben in de loop van 2015 uitgevist dat er kinderarbeid bij de productie gebruikt werd, terwijl Primark en C&A aangaven dat er volwassen Syrische vluchtelingen werkten in fabrieken die toeleverden. In mei legde de Amerikaanse zender CBS die kinderarbeid ook vast op verborgen camera. (BELGA/JVL)

Update: Zara heeft ondertussen gereageerd:

Het is belangrijk op te merken dat de BBC niet beweerd heeft kinderarbeid te hebben gevonden bij Zara. Inditex heeft een nultolerantie voor kinderarbeid.

Tijdens de Panorama uitzending van de BBC werd een wasserij vermeld, Goreteks, die gelinkt werd aan Zara. Deze wasserij werd al gecontroleerd door Inditex voordat de opnames van Panorama plaatsvonden, en is momenteel onderworpen aan maatregelen ter verbetering, nadat dezelfde gezondheids- en veiligheidstekortkomingen getroffen werden. Belangrijk is dat, tijdens de drie onaangekondigde bezoeken aan de wasserij in juni, september en oktober, Inditex geen ongeregistreerde Syriërs gevonden heeft die tewerkgesteld zijn bij Goreteks.

Wanneer onze audits problemen aan het licht brengen, werkt Inditex samen met de fabriek om verbeteringsplannen te implementeren, omdat we sterk overtuigd zijn dat de ondersteuning van fabrieken om de omstandigheden te verbeteren het beste resultaat levert voor de werknemers, in plaats van hen de rug toe te keren. Echter, als de installaties niet de tekortkomingen die we hebben gevonden aanpakken, beëindigen wij de samenwerking met de instelling in kwestie. Goreteks heeft tot december om zich te verbeteren om binnen de supply chain van Inditex te blijven.

Met betrekking tot de situatie van de Syrische vluchtelingen, heeft Inditex een toegewijde saneringsplan ingevoerd om de Syrische werknemers te ondersteunen in Turkije . Wij doen dit in samenwerking met de non-profit organisatie ‘Refugee Support Centre’, en dit programma heeft bewezen zeer effectief te zijn in het helpen met het legaliseren van de werkstatus van Syrische arbeiders. De Syrische vluchtelingencrisis is een complexe uitdaging die alle sectoren in Turkije treft, en hoewel er geen gemakkelijke antwoorden zijn, zijn we helemaal gericht op de aanpak van deze kwestie.

We kunnen dit doen omdat ons streng audit proces aangetoond heeft dat dit een zeer effectieve manier van monitoring en verbetering van de omstandigheden van de werknemers op alle niveaus van onze supply chain is. We verwerpen ten zeerste iedere insinuatie van het tegendeel. Vorig jaar heeft Inditex meer dan 1.000 audits in Turkije uitgevoerd, waar we zowat 400 toegewijde mensen hebben die de handhaving van de normen waarborgen.

Meer details hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content