Shopping: een juweel met je geboortesteen (en wat die steen betekent)

Shopping: een juweel met je geboortesteen (en wat die steen betekent)
© iStock

info via mens en gezondheid

Januari: Granaat © Oorbellen van Pomellato

Deze steen die lijkt op de rode granaatappelpitjes is ook bekend onder de naam pyroop, afgeleid van het Griekse pyropos: vurig. De granaat staat voor moed, macht, gezag, genade en geloof.

Februari: Amethist © Armband Isabel Englebert

Deze violetkleurige steen zou de favoriet geweest zijn van Sint Valentijn maar heeft weinig met liefde te maken: de steen zou beschermen tegen dronkenschap en overspel en stond ook voor vroomheid. Catharina De Grote liet de steen in grote aantallen aanvoeren omdat de amethist ook wonderen zou verrichten voor de huid.

Maart: Aquamarijn © Nest Jewelry

Deze lichtblauwe steen werd vernoemd naar het zeewater, en in de Romeinse tijd ging het gerucht de ronde dat deze stenen uit de juwelen van sirenen waren gevallen. Een aquamarijn beschermt je tegen gevaren op zee, maar is ook het symbool van liefde, hoop en veiligheid.

April: diamant © Blanca Monrós Gómez

Diamant komt van het Griekse adamas, wat staat voor ontembaar of onoverwinnelijk. Logischerwijs betekent de steen ook rijkdom.

Mei: Smaragd © Bling Jewelry

De lentesteen was de favoriet van Cleopatra en wordt in verband gebracht met helderziendheid en genezing. Wie een smaragd draagt onttrekt wijsheid en geduld.

Juni: Parel © Halsketting Feathered Soul

De parel is bekend en populair omdat ze de drager veel populaire eigenschappen zou geven: succes, wijsheid, kracht en geluk worden allemaal in verband gebracht met de parel.

Juli: Robijn © Armband Eshivi

Deze 'koning der stenen' staat uiteraard voor liefde en passie, beschermt tegen ongeluk en geeft moed en gezag. Volgens verhalen zouden robijnen ook de duivel kunnen opsporen wanneer deze rond de nek gehangen werd: een donkere steen zou erop wijzen dat Het Kwaad in de buurt is.

Augustus: Peridoot © Oorbellen Ippolita

De peridoot - een lichtgroene steen- zou een huwelijk geluk brengen, zelfvertrouwen geven en de veroudering vertragen.

September: Saffier © Ring Jennie Kwon

De hemelse steen heeft een geneeskundige werking, beschermt tegen vergiftiging, zou pijn verlichten, maar staat ook voor eerlijkheid: wanneer de drager van een saffier liegt dan verliest de steen volgens de verhalen zijn glans

Oktober: Opaal © Halsketting Yoins

De regenboogsteen kan in verschillende kleurschakeringen voorkomen (net zoals de maand oktober veel kleuren heeft) en staat voor vrede en hoop.

November: Topaas © Armband en oorbellen: Schiaparelli

Het volksgeloof rond deze steen zegt dat de topaas mannen aantrekkelijk en intelligent maakt, en vrouwen vruchtbaar en gelukkig. De steen zou depressies en angsten verlichten en beschermen tegen een vroegtijdige dood.

December: Turkoois © Oorbellen Pamela Love

Deze steen beschermt de eigenaar tegen het zogenaamde boze oog en geeft de drager rijkdom en geluk. De steen staat ook bekend als "een stukje hemel op aarde"