Zoals je ieder seizoen die groene, slijmerige laag van je bankirai mag krabben, zo moeten we ieder seizoen melden dat de modewereld het nog steeds niet begrepen heeft. Een even vervelende, zij het broodnodige taak voor zij die het belangrijk vinden dat mensen hun nek niet breken over een glad terras / ouderwetse schoonheidsidealen.

Want jawel, uit het meest recente rapport van The Fashion Spot blijkt dat blanke modellen nog steeds het meest in de smaak vallen bij casting directors van grote modeshows. De website onderzocht de boekingen van modellen voor de shows in New York, Londen, Parijs en Milaan om zo de diversiteit te kunnen meten.

The Fashion Spot
© The Fashion Spot

Uit de 9538 modellen die geboekt werden om 317 shows te lopen kwam voort dat vier op vijf modellen, of 80%, blank was. Slechts 7,4% had een donkere huid, 7,4% had een Aziatische afkomst, 2,9 % was Latijns-Amerikaans en 2,1% werd omschreven als "other". Miserabel, maar toch al beter wanneer we kijken naar de vorige modemaand, in september, waar 83% van de modellen blank was.

The Fashion Spot
© The Fashion Spot

NYFW bleek het meest divers met shows waarvan 24,4% van de modellen niet-blank was, al is dat natuurlijk nog steeds niets tegenover de 75,5% die dus wel blank was. In Milaan waren de runways het minst gekleurd, met 84,2% blanke modellen. In de meeste gevallen bleken meisjes met een donkere huid na blanke modellen het populairst, behalve in Londen, waar Aziatische modellen op de tweede meest geboekte plaats stonden. Modellen uit het Midden-Oosten mochten in Parijs en New York over de runway schrijden, maar moesten geen ticket boeken voor Londen of Milaan. Latijns-Amerikaanse modellen waren er niet te zien in Parijs.

Wanneer de shows apart onder de loep genomen worden dan komen labels als Ashish, Peter Som en Kenzo als besten uit de bus. Jammer genoeg kon The Fashion Spot niet alle modellen uit Kanye Wests heel diverse Adidas show identificeren, al zegt dat waarschijnlijk ook genoeg over de staat van de modellenindustrie. De minst diverse shows waren die van Sharon Wauchob, Yang Li en Ann Demeulemeester, waarin uitsluitend blanke meisjes liepen.

The Fashion Spot
© The Fashion Spot

Het gevaarlijke aan de modeweken zijn die momenten waarop we denken dat alles goed komt, wanneer modellen als Winnie Harlow, Laverne Cox en Jamie Brewer een rechtmatige plek op de catwalk verdienen. Het zijn de momenten waar druk over geschreven wordt, die de andere shows overschaduwen. Statistieken zoals deze van The Fashion Spot tonen de harde realiteit dat hoewel er modellen met een beperking, met een maatje meer of met een huidziekte eventjes de runway mochten inpalmen, de overgrote meerderheid van de mode-industrie nog steeds het blanke, slanke ideaal handhaaft.

Voor echte diversiteit moet er niet enkel gestreefd worden naar shows die vrouwen (en mannen) van alle maten, kleuren en afkomst aan bod laten komen, maar vooral naar een werkelijkheid waarin dit soort shows de norm en niet de nieuwswaardige afwijking zijn.

(KS)

bronnen: Bustle, The Fashion Spot

Zoals je ieder seizoen die groene, slijmerige laag van je bankirai mag krabben, zo moeten we ieder seizoen melden dat de modewereld het nog steeds niet begrepen heeft. Een even vervelende, zij het broodnodige taak voor zij die het belangrijk vinden dat mensen hun nek niet breken over een glad terras / ouderwetse schoonheidsidealen. Want jawel, uit het meest recente rapport van The Fashion Spot blijkt dat blanke modellen nog steeds het meest in de smaak vallen bij casting directors van grote modeshows. De website onderzocht de boekingen van modellen voor de shows in New York, Londen, Parijs en Milaan om zo de diversiteit te kunnen meten. Wanneer de shows apart onder de loep genomen worden dan komen labels als Ashish, Peter Som en Kenzo als besten uit de bus. Jammer genoeg kon The Fashion Spot niet alle modellen uit Kanye Wests heel diverse Adidas show identificeren, al zegt dat waarschijnlijk ook genoeg over de staat van de modellenindustrie. De minst diverse shows waren die van Sharon Wauchob, Yang Li en Ann Demeulemeester, waarin uitsluitend blanke meisjes liepen. Het gevaarlijke aan de modeweken zijn die momenten waarop we denken dat alles goed komt, wanneer modellen als Winnie Harlow, Laverne Cox en Jamie Brewer een rechtmatige plek op de catwalk verdienen. Het zijn de momenten waar druk over geschreven wordt, die de andere shows overschaduwen. Statistieken zoals deze van The Fashion Spot tonen de harde realiteit dat hoewel er modellen met een beperking, met een maatje meer of met een huidziekte eventjes de runway mochten inpalmen, de overgrote meerderheid van de mode-industrie nog steeds het blanke, slanke ideaal handhaaft. Voor echte diversiteit moet er niet enkel gestreefd worden naar shows die vrouwen (en mannen) van alle maten, kleuren en afkomst aan bod laten komen, maar vooral naar een werkelijkheid waarin dit soort shows de norm en niet de nieuwswaardige afwijking zijn. (KS)bronnen: Bustle, The Fashion Spot