“Mannen in zorgende rol worden scheef bekeken” (professor KU Leuven)

© iStockphoto

Mannen die bewust kiezen voor een zorgende rol worden nog altijd scheef bekeken door hun mannelijke collega’s en zelfs gesanctioneerd door hun werkgever. Dat zegt Colette Van Laar, professor aan de KU Leuven, die vanaf vandaag gastvrouw is van een driedaags congres rond rolpatronen op basis van geslacht.

De voorbije decennia namen vrouwen steeds meer typisch mannelijke rollen op in onze samenleving. Er gebeurde ook heel wat onderzoek naar deze verschuiving. Mannen in typisch vrouwelijke rollen blijven echter zeldzaam en ook onderzoek rond dit thema blijft achter. Daarom brengt professor Colette Van Laar van de eenheid sociale en culturele psychologie van de KU Leuven van 5 tot 7 november onderzoekers uit de hele wereld rond dit thema samen in Leuven. Keynote speaker is de Amerikaan Peter Glick, die zich specialiseerde in onderzoek naar stereotypering en vooroordelen.

“Ook mannen worden en voelen zich beperkt door stereotypen en rolpatronen”, zegt Colette Van Laar. “Het onderzoek naar dat fenomeen komt nu pas op gang. Mannen voelden traditioneel weinig voor een carrière in meer vrouwelijke beroepen als onderwijs en verpleging. Evenmin voor een zorgende rol thuis. Sinds kort is dat wél het geval. Maar als ze opteren voor een papadag krijgen ze daar last mee.”

Van Laar kijkt kritisch naar de feminisering van het basisonderwijs. “Kinderen krijgen les van vrouwen en worden nadien opgevangen door vrouwen. Hun wereldbeeld wordt daardoor eenzijdig heel vrouwelijk.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content