Noorwegen is koud, Vlaanderen koel, Japan ijzig. En in een Amerikaans ziekenhuis wilt u al helemaal niet verzeild geraken. Zeven nieuwe thrillers zorgen deze zomer voor verkilling.

Dokter Dood

Op het eerste gezicht heeft Dansen met de dood van Josh Bazell heel wat tegen. Een lelijke omslag, een verhaal met haaien, maffiosi, ziekenhuizen, voetnoten. En als achtergrond ook nog even de Holocaust. Toch is het debuut van deze Amerikaanse arts de meest hilarische en best geoliede thriller van de laatste paar jaren. Een surrealistische versie van Catch-22 en Raymond Chandler. Maar dan vijftig jaar later. Peter Brown is arts in een ziekenhuis, maar vroeger verdiende hij onder een andere naam zijn boterham bij de maffia als een huurmoordenaar die alleen slechte mensen doodde. Via een getuigenbeschermingsprogramma studeerde hij voor arts. Alles gaat goed, tot een patiënt in de kliniek hem herkent. Gaat die aan het praten, dan is het zeker dat de maffia wraak neemt op Brown. Bazell vertelt in Dansen met de dood eigenlijk twee verhalen : hoe Brown bij de maffia terechtkwam en hoe het eraan toegaat in een (Amerikaans) ziekenhuis. Vooral dat laatste steekt vol sarcastische en cynische opmerkingen. Bazell schrijft overdonderend, grof, verrassend. Leerrijk ook als je wil weten hoe je van je eigen kuitbeen een dodelijk wapen kunt maken. Je weet maar nooit. Hollywood heeft Beat the Reaper, de oorspronkelijke titel van de thriller, snel ontdekt. De film met Leonardo DiCaprio kan je allicht eind volgend jaar al bekijken.

Dansen met de dood, Josh Bazell, Cargo, 18,50 euro, ISBN 978-90-234-4024-6.

IJskoude ellende

In Odda, een Noors industriestadje in verval, wordt in de rivier het lijk gevonden van een jonge man. Omdat hij nogal racistische ideeën had, denken sommigen dat Servische immigranten hem vermoordden. Journalist Robert, die voor een grote Noorse krant werkt, begint een eigen onderzoek en komt tot andere conclusies. Frode Grytten, de auteur van De razende rivier, is een man die iets te vertellen heeft. Over immigratie, globalisering, hebzucht, sensatiepers, roddel. En hij vertelt het goed. Indringend is de sfeer van wanhoop bij mensen die het slachtoffer zijn van een fabriekssluiting. Pijnlijk zijn de persoonlijke sores van Robert, die een verhouding heeft met zijn schoonzus. Grytten kreeg voor deze roman de Rivertonprijs voor de beste Noorse thriller, die eerder al naar Karin Fossum, Gunnar Staalesen, Jo Nesbø ging. Kwaliteit dus.

De razende rivier, Frode Grytten, De Arbeiderspers, 18,95 euro, ISBN 978-90-295-6554-6.

Moedermoordenaar

Naam en faam maakte de Japanse misdaadschrijfster Natsuo Kirino bij ons met De nachtploeg, het aangrijpende verhaal van vier vrouwen die solidair zijn met elkaar als een van hen moegetergd haar man vermoordt. Ook in Echte wereld gaat het over vrouwen, dit keer om vier meisjes van net geen twintig. De jonge student Worm vermoordt zijn moeder. Buurmeisje Toshi is er min of meer getuige van. Ook al kennen ze elkaar nauwelijks, toch helpt ze Worm vluchten. Drie van haar vriendinnen willen ook met hem in contact komen. Een van hen heeft op zijn vlucht door Tokio zelfs een korte verhouding met hem. De eenzame student blijkt gegeerd nu hij bekend werd als moordenaar. Ook nu weer gaat deze fascinerende thriller over (mislukte) solidariteit. Maar meer nog over het volwassen worden in een angstwekkende Japanse maatschappij, die de echte wereld blijkt te zijn.

Echte wereld, Natsuo Kirino, Sijthoff, 17,95 euro, ISBN 978-90-218-0246-6.

Gevaarlijk spel

Vier vrienden, allen leden van een toneelvereniging, spelen halfdronken een spelletje. Wie zou je vermoorden als je zeker bent dat het nooit aan het licht komt ? Een wat dom, maar onschuldig tijdverdrijf. Tot een van de genomineerden, een vrouw, een paar dagen later inderdaad gewelddadig aan haar einde komt. De man die het spelletje bedacht heeft, zit in de problemen : hij heeft de vermoorde vrouw als zijn kandidaat genoemd. Wordt hij meteen ook de eerste verdachte ? Vrienden is de derde thriller van Rudy Soetewey, die voor zijn twee eerste misdaadromans zowel genomineerd werd voor de Poirotprijs als voor de Gouden Strop. Terecht. Ook nu weer schreef hij een spannende whodunit waarbij iedereen wel de dader kan zijn. Agatha Christie deed het (meestal) niet beter.

Vrienden, Rudy Soetewey, Kramat, 19,95 euro, ISBN 978-90-795-5214-6.

Engels

Het is een klassieker : een rechercheur krijgt raadselachtige boodschappen met bedreigingen. Het overkomt Liese Meerhout, die in Brussel werkt voor de afdeling kunstcriminaliteit. Het blijft raden wat het verband is tussen Navo, Marat, Bacon, het woordje ‘impasse’. Als lezer raad je het nooit, Liese en vooral haar vriend en kunsthandelaar Simon komen het wel te weten. Na een paar moorden. Engel is het tweede deel in een reeks die Toni Coppers begon met Niets is ooit, die genomineerd werd voor de Poirotprijs 2008. Het boek is soms geestig, soms aanstellerig, matig spannend. Wie suggesties wil voor leuke cafés in de hoofdstad wordt goed bediend. Anglofiel Coppers smokkelt heel veel right en indeed in zijn dialogen en dat deed me denken aan Blake en Mortimer, de helden uit de stripreeks van E.P. Jacobs. Maar dat waren, by Jove, wel Engelsen, geen Brusselse flikken…

Engel, Toni Coppers, Manteau, 19,95 euro, ISBN 978-90-223-2386-1.

Nobelprijs voor de wraak

Laat je niet beetnemen. Literaire thriller staat er op de omslag van Een ijskoud gerecht. Ruim gemeten is Paul Jacobs’ tweede roman tien percent thriller. Voor de rest een sleutelroman vol jolige flauwekul. Alles draait om de wraak van de grootste Nederlandstalige schrijver, Charles Hofsteder, die al vaak voor de Nobelprijs is genoemd. Claus dus ? Neen, die is immers al dood. Of toch Claus ? Charles heeft zich teruggetrokken in Zuid-Frankrijk, waar hij samen met zijn jonge vrouw weer eens wacht op nieuws uit Zweden. Maar hij nodigt ook een aantal mensen uit. Mensen die hem gepest hebben : een regisseur, een criticus… Heel inventief wil hij hen een voor een vernederen. Zijn ultieme wraak. Om de plot heeft Jacobs zich weinig zorgen gemaakt, om de anekdotes en weetjes des te meer. Leuk om te lezen en je af te vragen wie wie is. Bas Golaerts ? Claude Chabord ? Hugo Claus ?

Een ijskoud gerecht, Paul Jacobs, Houtekiet, 18,95 euro, ISBN 978-90-892-4064-4.

Ingesneeuwd

Tijdens een sneeuwstorm ontspoort een trein hoog in Noorwegen. Van hulp is door de barre weersomstandigheden geen sprake. De passagiers belanden in een hotel. Onder hen de beroemde televisiedominee Cato Hammer. Hij wordt al tijdens de eerste nacht vermoord. Kort daarop volgt er een tweede slachtoffer. Gewezen rechercheur Hanne Wilhelmsen wil de dader ontmaskeren. De Noorse thrillerschrijfster Anne Holt, ooit minister van Justitie, beschrijft in Hoogtelijn uitstekend de beklemmende sfeer in het hotel. Haar lesbische ex-rechercheur Wilhelmsen heeft na een werkongeval haar roze Harley-Davidson voor een rolstoel geruild. Ze is een harde tante, vooral voor zichzelf. Maar iemand met een scherp oog, een snelle geest en met empathie voor gedreven mensen. De geheimzinnige passagiers in de laatste treinwagon zorgen nog voor extra suspense in deze geslaagde klassieke whodunit.

Hoogtelijn, Anne Holt, Cargo, 18,90 euro, ISBN 978-90-234-4026-0.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content