Aan de Waterloosesteenweg in Elsene bevindt zich een bijzonder eethuis. Rutabaga is de naam en de inrichting is origineel en een beetje alternatief. De vintage stoelen zien eruit alsof ze uit een schoolrefter of een ziekenhuis komen en onder hangplanten staat een gastentafel. Er is een grote open keuken met een multiculturele brigade. De jonge Israëlische Yaël Trivus heeft de leiding en zij kookt zoals zij dat in Tel Aviv heeft geleerd. Je herkent in haar gerechten Joodse, Arabische en Afrikaanse invloeden. Yaël is een vrouw die we...

Aan de Waterloosesteenweg in Elsene bevindt zich een bijzonder eethuis. Rutabaga is de naam en de inrichting is origineel en een beetje alternatief. De vintage stoelen zien eruit alsof ze uit een schoolrefter of een ziekenhuis komen en onder hangplanten staat een gastentafel. Er is een grote open keuken met een multiculturele brigade. De jonge Israëlische Yaël Trivus heeft de leiding en zij kookt zoals zij dat in Tel Aviv heeft geleerd. Je herkent in haar gerechten Joodse, Arabische en Afrikaanse invloeden. Yaël is een vrouw die weet wat ze wil. Zij staat voor wat zij doet en heeft een hekel aan compromissen. Haar kordate kookstijl viel al op als chef-kok van het modieuze eethuis Kif Kif (Elsene). Daar ontmoette zij haar toekomstige echtgenoot, die de zaak had ingericht en eerst verliefd werd op haar keuken en vervolgens op de chef-kok. Zij gingen samen dromen van een eethuis zoals je dat in Tel Aviv tegenkomt en openden een jaar geleden Rutabaga. Yaël komt uit Galilea, waar zij vertrouwd was met markten vol groenten die op een natuurlijke manier tot wasdom komen en een weelde aan wilde bergkruiden. Dat aanbod uit haar jeugd en de invloeden uit de Arabische dorpen vormen haar grootste inspiratie. Yaël kreeg een beroepsopleiding en werkte bij Meir Adoni, een van de grote chefs van Israël. Zij heeft er voor haar plaats moeten vechten. In Rutabaga keert zij terug naar haar roots. Zij gebruikt groenten die zo weinig mogelijk gemanipuleerd zijn en kiest voor eenvoudige bereidingen. Knafe met spinazie en geitenkaas met rauw ei en tartaar van augurk en raketsla of gebrande aubergine met gegrilde kerstomaten, sesam, pijnpitten en yoghurt : alles wordt ter plaatse bereid. Tijdens de lunch zijn er pita's, salades, soep en enkele hoofdgerechten. 's Avonds is de spijskaart uitgebreider en zijn de gerechten meer verfijnd. Yaël werkte in Israël in mannen- en vrouwenkeukens. Zij geeft de voorkeur aan mannenkeukens omdat het er eenvoudig en loyaal aan toegaat. In keukens met alleen vrouwen was het vaak moeilijk vanwege de jaloezie. Yaël vindt niet alleen dat een vrouw anders kookt maar vindt ook dat een vrouw een andere smaak heeft. Bovendien benaderen vrouwen producten met meer finesse en zijn ze zorgzamer. Door het zorgvuldig gedoseerd gebruik van kruiden en specerijen zijn de gerechten meestal natuurlijk van smaak. Koken moet voor Yaël een uitdaging blijven, iets wat je doet met hart en ziel. Zij is altijd op zoek naar de perfectie en verwacht dat ook van haar personeel. Rutabaga : Waterloosesteenweg 393, 1050 Brussel. 02 343 47 74. www.rutabagakantine.com. Open van 11 uur, zondag brunch. "VROUWEN KOKEN NIET ALLEEN ANDERS, ZE HEBBEN EEN ANDERE SMAAK"