X 2015

2015 was een belangrijk jaar voor transgenders wereldwijd. Een overzicht van enkele opvallende politieke, maatschappelijke en culturele gebeurtenissen.

12 MAART

De allereerste Europese conferentie over transgenderzorg vindt plaats in Gent. Transgender Health Care in Europe brengt artsen, wetenschappers en onderzoekers uit diverse disciplines samen voor betere zorg voor transgenders.

16 MAART

Televisiezender TLC heeft elf afleveringen besteld van een realityreeks rond Jazz Jennings (14), die op YouTube vlogt als Jazz Transgender. Ze geeft in de Verenigde Staten lezingen over haar transgender-zijn en publiceerde al een boek : I Am Jazz.

22 APRIL

De Raad van Europa aanvaardt geslacht x in een niet-bindende resolutie. Ook al beslissen de betrokken lidstaten zelf of en hoe ze die resolutie in hun wetgeving aanpassen, het is een stap vooruit om de mensenrechten van transgenders te bevorderen.

7 MEI

Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) kondigen aan dat ze de wet van 2007 willen aanpassen. Volgens die wet moeten transseksuelen in België eerst verplicht gesteriliseerd worden, en dus een geslachtsoperatie ondergaan, voor ze op officiële documenten hun geslacht mogen veranderen. Niet iedereen wil echter zo’n operatie ondergaan.

26 MEI

Transman Aydian Dowling is te gast in de talkshow van Ellen DeGeneres. Vier jaar eerder begon Aydian met een vlog op YouTube als ALionsFears over zijn transitie van vrouw naar man.

27 MEI

Uit een gelekte nota blijkt dat het Pentagon op 27 mei 2016 een einde plant van het verbod op transgenders bij de Amerikaanse strijdkrachten. Transgendermilitairen zouden ook een sabbatjaar mogen nemen om hun transitie te voltooien.

4 JUNI

Andreja Pejic wordt als eerste vrouwelijke transgendermodel het gezicht van een grote beautycampagne : Make Up For Ever. Je herkent haar van reclame voor push-upbeha’s van de keten Hema enkele jaren geleden.

24 JUNI

De bom barst in de televisieserie Thuis : Franky Bomans voelt zich niet goed in zijn vel als man en wil een vrouw worden.

9 JUNI

‘Call me Caitlyn’ titelt de cover van het Amerikaanse blad Vanity Fair, waarin voormalig Olympisch kampioen tienkamp Jenner in een exclusief interview van 22 pagina’s en met foto’s van Annie Leibovitz vertelt over haar transformatie van Bruce naar Caitlyn.

22 JUNI

De 22-jarige transgender, Céline Van den Bossche, stelt zich voor als kandidate van het Oost-Vlaamse team waaruit de finalisten voor Miss België worden verkozen.

26 JUNI

Laverne Cox, actrice van de populaire Netflixreeks Orange Is The New Black, krijgt als eerste transgender een wassenbeeld in het Madame Tussauds-museum in San Francisco.

26 JULI

De documentaire I am Cait, over het leven van Caitlyn Jenner, gaat in première op de Amerikaanse zender E !. Bijna 2,8 miljoen mensen keken naar de eerste aflevering. Bij ons is de reeks vanaf 24 september te volgen op TLC.

19 AUGUSTUS

President Obama kondigt met trots aan dat voor het eerst een transgender aan de slag gaat in het Witte Huis. Raffi Freedman-Gurspan (28), geboren in Honduras als man, wordt er directrice zorg en rekrutering.

28 AUGUSTUS

Het standaardwerk Oxford English Dictionary heeft Mx, samen met een duizendtal andere woorden, toegevoegd aan zijn Engelse woordenlijst. Mx (uitgesproken als mix) is de benaming voor wie geen Mr. (mister), Ms. (miss) of Mrs. (misses) wil zijn. Eerder werd ook al cisgender ( de Engelse term voor mensen waarvan de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht) toegevoegd.

1 SEPTEMBER

De Vlaamse Ombudsdienst opent de Genderkamer, een instantie waar iedereen terechtkan met klachten : van transgenders die problemen ondervinden op de woningmarkt tot vrouwen die van hun werkgever geen recht hebben op borstvoedingsverlof. Daarvoor ging men op zoek naar een gespecialiseerd onderzoeker. De vacaturebeschrijving voor de functie vermeldt naast de klassieke tweedeling M/V nu ook X.

15 OKTOBER

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) stelt haar begroting voor 2016 voor. In haar plan maakt de minister 1,17 miljoen euro vrij voor de psychologische begeleiding van transgenderpersonen.

21 OKTOBER

Sanne (10) werd geboren als Senne, maar voelt zich een meisje in een jongenslichaam. Al drie jaar gaat ze door het leven als een meisje. Ze doet haar verhaal bij Karen & De Coster op VIER.

27 OKTOBER

Het televisieprogramma Holland’s Next Top Model heeft een wereldwijde primeur beet : voor het eerst in de geschiedenis van de internationale Next Top Model-format wint een transgender, de 20-jarige Loiza Lamers, de wedstrijd. Ze wint een contract bij Touché Models ter waarde van 50.000 euro.

16 NOVEMBER

De KU Leuven wil bij de inschrijving van studenten als genderaanduiding naast man en vrouw nog in een derde mogelijkheid voorzien. De vernieuwde Databank Hoger Onderwijs van de Vlaamse overheid doet dat al, maar zolang die niet gekoppeld wordt aan de databanken van de overheid (zie 7 mei) kan die niet worden benut.

27 NOVEMBER

The Danish Girl, waarin acteur Eddie Redmayne de rol van kunstenaar/transgenderpionier Lili Elbe vertolkt, gaat in première. Bij ons komt de film over ’s werelds eerst bekende transgender op 20 januari 2016 in de zalen.

4 DECEMBER

Het tweede seizoen van de Amazonserie Transparent, over een man die vrouw wil worden, wordt gelanceerd. Producer en auteur Jill Soloway baseerde het verhaal op het leven van haar vader, die zich outte als transgender. Het eerste seizoen was dit jaar ook bij ons te zien op Nederland 2 en won onder andere twee Golden Globes en een Emmy Award.

Door Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content