Spanje is meer dan zon, zee en feest op het strand. Ook het uitgestrekte binnenland heeft ongekende troeven. Kunst, bijvoorbeeld, of devotie, maar ook knotsgekke tradities.

Patat! Een tomaat…

Kerstliederen in augustus, fonteinen gevuld met wijn of een kudde schapen door het centrum van Madrid : Spanje houdt er een aantal bizarre tradities en festivals op na. Een van de bekendste is misschien wel La Tomatina. Elke laatste woensdag van augustus vindt in Buñol, een dorpje nabij Valencia, het tomatenfestival plaats. Tienduizenden mensen komen dan samen om elkaar te bekogelen, tot groot jolijt van de talrijk aanwezige cameraploegen. De traditie dateert al van 1945, al weet niemand echt waarom toen de eerste tomaat geworpen werd. Officieel wijt men het aan een uit de hand gelopen straatgevecht tussen jongeren, maar het gerucht gaat dat het net de oudere inwoners waren die een onpopulaire politicus met tomaten bewerkten.

Info : www.tomatina.es.

In de schaduw van Zafón

Meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht de Catalaanse auteur Carlos Ruiz Zafón al van zijn roman De schaduw van de wind. De Nederlandse vertaling van de vorig jaar gepubliceerde opvolger, Het spel van de engel, ligt sinds eind mei in de boekhandel. En ook ditmaal situeert de auteur het verhaal in zijn geliefde geboortestad Barcelona. Sommige plaatsen bestaan enkel op papier, andere kun je bezoeken op eigen houtje of samen met de gidsenvereniging Icono Serveis Culturals. Naar aanleiding van het succes van De schaduw van de wind organiseerden zij een literaire wandeling langs de favoriete plekken van het hoofdpersonage Julián Carax. Sinds kort kun je met de vereniging ook op stap door het Barcelona van Het spel van de engel. Tijdens een twee uur durende wandeling loodst een gids je door de wijken Born en Raval, met onder andere haltes aan het Estación de Francia en de exotische kruidenierszaak Can Gispert.

Icono Serveis Culturals organiseert rondleidingen in het Spaans, Catalaans en op verzoek ook in het Engels. Een tour duurt ongeveer 2 uuren kost 13 tot 16 euro per persoon. Info : www.iconoserveis.com.

Kunst in de kijker

Het Guggenheim Museum in New York bestaat vijftig jaar. En dat wordt niet alleen over de plas uitgebreid gevierd. Dit najaar verwelkomt het zustermuseum in Bilbao de tentoonstelling Frank Lloyd Wright : From Within Outward, een retrospectieve over het imposante oeuvre van de Guggenheimarchitect. Als voorsmaakje serveert het deze zomer al een kleine maar exclusieve tentoonstelling van een honderdtal werken uit de permanente collectie van de Solomon R. Guggenheim Foundation. From Private tot Public biedt een unieke blik op het ontstaan van moderne kunst aan de hand van meesterwerken van onder meer Pablo Picasso, Vincent van Gogh en Paul Klee. Alle getoonde kunst-werken behoren tot een van de zeven privécollecties in de Guggenheim Foundation en zijn dankzij deze samenwerking tussen verzamelaar en museum ook toegankelijk voor het grote publiek.

‘Frank Lloyd Wright : From Within Outward’, van 23 oktober 2009 tot14 februari 2010. ‘From Private to Public : Collections at the Guggenheim’, tot 10 januari 2010. Beide in het Guggenheim Museum Bilbao. Info : www.guggenheim-bilbao.es.

Meesters in Madrid

De Madrileense musea zetten de komende maanden enkele grootmeesters in de kijker. In het Prado kun je tot 6 september gaan kijken naar de belangrijkste werken van Joaquin Sorolla (1863 – 1923). Het Thyssen-Bornemisza-museum pakt uit met parel-tjes van Henri Matisse uit zijn creatiefste periode, van 1917 tot 1941. De expo loopt nog tot 20 september, daarna kunt u er gaan kijken naar een ten-toonstelling gewijd aan Jan Van Eyck (3 november tot 31 januari). Het museum Reina Sofia toont tot 31 augustus het levenswerk van de Spaanse kunstenaar Juan Muñoz. Zijn tekeningen, schrijfsels en radiowerk worden tentoon-gesteld samen met tal van zijn beeldhouwwerken. Vanaf 14 oktober maakt het museum plaats voor een expo over de invloedrijke artiest Francesco Lo Savio.

Info : www.museothyssen.org, www.museodelprado.es en www.museoreinasofia.es.

Strandfeest

Op 12 september laatstleden vierde de Costa Brava haar honderdste verjaardag. Een eeuw eerder verscheen er een artikel in La Veu de Catalunya waarin de Catalaanse dichter en journalist Ferran Agulló de naam Costa Brava voor het eerst gebruikte om te ver-wijzen naar de kust in de streek van Gerona. Een jaar lang worden er tal van activi-teiten georganiseerd om dit jubileum te vieren. Zo kun je een bezoek brengen aan een fototentoonstelling over de Costa Brava, genieten van een van de talrijke concerten en sportwedstrijden, of de speciaal voor deze gelegen-heid uitgestippelde route door de streek volgen. Tot 12 september 2009 kun je ook in zestig restaurants terecht voor het Centenary Menu, samengesteld uit typische streekgerechten.

Info : www.costabrava100.org.

Op bedevaart

“Alleen hij die naar het huis van Santiago gaat of daarvan terugkomt, is een pelgrim”, schreef Dante Alighieri in de dertiende eeuw. Santiago de Compostela, in de noordwestelijke uithoek van Spanje, is sinds de middeleeuwen een bedevaartsoord voor pelgrims die er de apostel Sint Jacob vereren. De voettocht ernaartoe, ook wel de Camino de Santiago genaamd, wordt ook vandaag nog door talloze gelovigen en niet-gelovigen afgelegd. Jaarlijks bereiken zo’n 150.000 pelgrims, een titel die enkel toekomt aan de reizigers die de laatste honderd kilometer te voet of de laatste tweehonderd per fiets afleggen, het einddoel. Het netwerk van wegen dat naar Santiago de Compostela leidt, werd vijftien jaar geleden door Unesco erkend als de Eerste Europese Culturele Route.

De beste weg over land is de route Camino Francés, die start aan de Spaans-Franse grens en loopt langs fraaie abdijen, imposante kathedralen (Burgos, León), preromaanse en romaanse heiligdommen en oude pelgrimsherbergen. Ook als je niet gelovig bent, heeft Santiago de Compostela veel te bieden. Zoals de grandioze Plaza del Obradoiro, met de majestueuze kathedraal, het bisschoppelijke paleis, het Colegio de San Jerónimo en het Hostal de los Reyes Católicos, historische parels die de inspanning meer dan waard zijn. Op 25 juli viert de stad haar apostel met tal van kerkelijke diensten en een uitgebreid cultureel programma. De avond ervoor trakteert Santiago zijn inwoners en bezoekers op een indrukwekkend vuurwerk.

Info : www.spain.info.

In beweging

Europees kampioen voetbal, de winnaar van de Tour de France 2008 (Carlos Sastre) en een zesvoudig grandslamwinnaar (Rafael Nadal) : Spanje bulkt van het sporttalent. En ook deze zomer zitten ze er niet stil.

Wielrennen Vanaf 29 augustus is het weer puffen en zweten voor de renners in de Ronde van Spanje, oftewel Vuelta. Na 21 etappes en meer dan 3200 kilometer komen ze op 20 september aan in de hoofdstad. Info : www.lavuelta.com.

Watersport Het gunstige klimaat en de bijna 8000 kilometer lange kustlijn maken van het Iberische schiereiland een paradijs voor windsurfers en zeilers. Tijdens de zomermaanden kunt u onder meer gaan kijken naar de King’s Cup Regatta (1 tot 8 augustus) in Palma, de Gitana Cup (23 tot 26 juli) in Las Arenas, en het wereldkampioenschap windsurfen in Punta Jandia (22 juli tot 1 augustus) en Gran Canaria (10 tot 17 juli). Info : www.spain.info.

Voetbal Van 24 juli tot 2 augustus vindt de tweejaarlijkse Peace Cup plaats in het zonnige Andalusië. Twaalf internationale teams tonen hun hart en voetballen voor vrede. Het tornooi wordt gespeeld in Madrid en vier steden in Andalusië, waaronder Malaga en Sevilla. Later die maand (29 augustus) geven Kaká en co de aftrap van La Primera División, de Spaanse eersteklassecompetitie. Info : www.peacecup.com, www.lfp.es.

Formule 1 Wie houdt van snelle wagens zakt eind augustus (21 tot 23 augustus) af naar de haven van Valencia voor de Grote Prijs van Europa. Info : www.formula1.com.

Golf De Castelló Masters (22 tot 25 oktober) verwelkomt ook dit jaar enkele spelers uit het professionele circuit. Het 72 holekampioenschap maakt deel uit van de European Golf Tour en wordt gespeeld aan de prachtige Costa Azahar. Info : www.castellomasters.com.

De kust wacht

Zon, zee en strand : nergens komt deze Heilige Drievuldigheid mooier samen dan aan de Spaanse costa’s. Een greep uit het aanbod.

Es Trenc, Mallorca Geen plaats om je parasol op te zetten op de Cala d’Or ? Ga dan naar het nabijgelegen strand van Es Trenc, een stukje ongerepte natuur in het mooie Mallorca dat deel uitmaakt van het Es Trenc-Solobrar-natuurreservaat. Een stevige wind en hoge golven trekken jaarlijks heel wat windsurfers.

Benicàssim, Costa Azahar Muziekliefhebbers begeven zich van 16 tot 19 juli naar het strand van Benicàssim voor het FIB Heinekenmuziekfestival. Headliners zijn onder meer Oasis, Kings of Leon en The Killers. Eens de festivalkaravaan weer weg is, kun je er rustig genieten van een verkoelende duik in de Middellandse Zee. Info : www.fiberfib.com.

La Concha, San Sebastian Slechts twintig kilometer van de Franse grens vind je het strand van La Concha, een van de drie stadsstranden in de baai van Biskaje. De baai is populair bij Fransen en stadsmussen die houden van hippe bars en mooie winkels. Vergeet ook zeker niet de berg Igueldo in het westen van La Concha te beklimmen voor een adembenemend uitzicht.

Genoveses, Almeria Dit strand was ooit een schuilplaats voor piraten, nu is het een verborgen oord voor hoofdzakelijk Spaanse zonnekloppers. Er zijn geen bars of restaurants in de omgeving, en ook het verkeer rijdt op een veilige afstand. Almeria is bovendien de droogste plek in Spanje. Zonneschijn verzekerd dus.

Tamariu, Costa Brava In het noordoosten van Spanje, tussen Parafrugell en Begur, ligt het vissersdorpje Tamariu. Verwacht geen luide muziek of Engelse pubs, maar kleine hotelletjes en gezellige restaurants aan de waterkant. Vooral jonge gezinnen genieten er van de rust en de mogelijkheid om een waterfiets of kano te huren.

Door Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content