Voor modebewuste liefhebbers van de Thaise keuken is het zeventien jaar oude Thaise eethuis Les Larmes du Tigre een referentie. Aan het stuur staan broer en zus Marc en Muriel Beukers.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

L es Larmes du Tigre behoort, samen met de Blue Elephant (beide in Brussel), tot de eerste generatie Thaise eethuizen van ons land en was het eerste Aziatisch restaurant met een westerse inrichting. In Les Larmes du Tigre tref je geen schemerig verlicht oosterssprookjesdecor met overvloed aan exotische planten, tempeldeuren of andere bombastische Aziatische antiek, maar wel elegante, aangenaam sober gedecoreerde vertrekken in lichte tinten, die speels en direct zijn uitgelicht. De plafonds zijn afgeschermd door parasols met rode kwasten. Op cruciale punten staan artistiek geschikte bloemen en in het achterhuis is een veranda in rood en antracietkleur, die prettig contrasteert met de bijna maagdelijke zuiverheid van de rest. Ook zeventien jaar na de opening weet dit decor het modebewuste uitgaanspubliek nog immer te behagen. ’s Avonds ontmoet je er Bekende Vlamingen en Bekende Walen, tijdens de lunch is het rustiger en is het eethuis een pleisterplek voor chique winkelende dames, regeringsambtenaren en advocaten.

Het restaurant was aanvankelijk een initiatief van de Waal Marc Beukers en de Thai Sirisuk Sombat. De twee gingen knallend uit elkaar en Sombat opende zijn eigen eethuis, dat inmiddels al heel wat jaren het beste Thaise restaurant van Antwerpen is ( Sombat Thai Cuisine, Vleeshuisstraat 1, 03 226 21 90). Marc Beukers bleef over met trouw Thais personeel en riep de hulp in van zijn zuster Muriel om het druk bezochte restaurant te leiden. Door permanente kwaliteitsbewaking wisten broer en zus een naam te creëren die als referentie geldt.

Les Larmes du Tigre ligt verscholen achter het anachronistische Brusselse Justitiepaleis. Het restaurant neemt het gelijkvloers in van twee herenwoningen. Wij kwamen met zes, kozen voor de afdeling ‘niet-rokers’ en kregen een ronde tafel in de veranda toegewezen. Gedienstig en immer glimlachend Aziatisch personeel, gekleed in modieuze, zijden paleiskostuums presenteerde de spijskaart en mandjes met krokant gefrituurde pikante garnalenkoek als knabbelaar. Het restaurant bouwde in de loop der jaren een uitgebreide collectie op van zelf ontworpen en in Thailand gemaakte kostuums. Achter de schermen werkt een cordon Aziatische koks, geleid door twee keukenchefs, Sae Chiw Montre en Sae Chiw Patchara, alias Pom en Apple. Hun bereidingen zijn aangepast aan de tere Europese mondjes en daardoor braaf gekruid en lang niet zo vlammend pikant als in het land van oorsprong. De spijskaart is opgesteld in het Frans en Thais en vermeldt enkele onmisbare succesnummers als: tom yam kung-soep met scampi’s en citroenstengel (8,45 euro), tom kha khai of soep van kokospulp en wit van kip (8,45 euro), lab khai of salade van gebakken kip met limoen (11,90 euro), yam nua of salade van rundvlees met munt, limoen en chilipeper (12,90 euro) en gebakken rundvlees met Thaise basilicum, bamboe en makhua (13,40 euro).

Voor lieden die zijn uitgekeken op het standaardrepertoire is er een uitgebreide keuze aan minder gekende en gepersonaliseerde schotels. Op onze tafel kwam een assortiment van Thaise bereidingen. Goede herinneringen gaan naar: yam som oh of salade van vlees van pomelo, cashewnoten, gedroogde kokos en scampi’s (11.50 euro), yam woon sen of salade van vermicelli, scampi’s, inktvis en limoen (8,90 euro), hao mok thale of in bananenblad verpakte en gestoomde vis- en schaaldierensoufflé (15,40 euro), kung son kin of gemarineerde scampi’s met citroen, gewikkeld in blad van Chinese kool (11,90 euro) en kaing pa khai of kip in curry met wortel van kachai, makhua en groene peper (15,90 euro). Het geheel werd overgoten door een Torres Maguehua, een mooie, evenwichtige chardonnay uit Chili (28 euro) en een koppige en zonnige rode Duas Quintas, Ramos Pinto ’99, een (te) weelderige Portugese wijn, die minder goed op zijn plaats was naast het verzorgde en smakelijke Thaise eten (22,50 euro).

Les Larmes du Tigre: Wynantsstraat 21, 1000 Brussel, 02 512 18 77. Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

Categorie: exotisch

Beoordeling

Keuken: 7/10

Sfeer: 7/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 6/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content