Het monumentale hoekhuis aan het Gemeenteplein van Sint-Gillis heeft zijn beste tijd gehad. Op het gelijkvloers vinden we het volkse café-restaurant La Renaissance, waar baas Oreste Vitulano met stoppelbaard om halftwaalf in de voormiddag de was strijkt. Wij komen voor de ravioli die door Italianen uit de buurt wordt aanbevolen en kijken bij het binnenkomen meteen aan tegen het latwerk in het plafond op plaatsen waar de bepleistering naar beneden kwam. Op tafel liggen de kruimels brood van gisteren. Oreste Vitulano is van Napels en neemt het leven van de zonnige kant. Wij hebben geluk, er zijn nog juist ...

Het monumentale hoekhuis aan het Gemeenteplein van Sint-Gillis heeft zijn beste tijd gehad. Op het gelijkvloers vinden we het volkse café-restaurant La Renaissance, waar baas Oreste Vitulano met stoppelbaard om halftwaalf in de voormiddag de was strijkt. Wij komen voor de ravioli die door Italianen uit de buurt wordt aanbevolen en kijken bij het binnenkomen meteen aan tegen het latwerk in het plafond op plaatsen waar de bepleistering naar beneden kwam. Op tafel liggen de kruimels brood van gisteren. Oreste Vitulano is van Napels en neemt het leven van de zonnige kant. Wij hebben geluk, er zijn nog juist twee porties ravioli met eekhoorntjesbrood (400 fr.), een gerecht dat normaal op voorhand besteld moet worden. De borden zijn zo groot en de tafel is zo smal dat wij schuin tegenover elkaar moeten gaan zitten. De ravioli is van het rustieke soort: niet fijn maar wel lekker. In de deegomslagen steekt vulling gemaakt van worstvlees, ei, truffel en eekhoorntjesbrood. Pasteria Da Piero ligt achter in het niet-modieuze gedeelte van de Dansaertstraat. Van Da Piero wordt gezegd dat er authentiek Italiaans wordt gegeten: dat schept verwachtingen. De bescheiden inrichting is net en schoon en aan de muur hangt een collectie onvervalste Italiaanse kitsch. De staanplaatsen aan de bar zijn voor vrienden uit de buurt. Wij gaan zitten en via de open keukendeur zien wij de diepvrieskist en horen wij de ronkende luchtafzuiging. Van de buffettafel komen lekkere zuiderse voorgerechten (310 fr.) en uit de keuken komen kort gebakken lapjes rundvlees met peperbollen, gestoofde raketsla en een bordje tagliatelle (595 fr.) en met olie overgoten vis en gegrilleerde schaaldieren, die kort voordien nog diepgevroren waren (790 fr.- voor die prijs mag men vers verwachten!)Pizzeria-Trattoria Dal Dottore & Co ligt aan de ingang van een kleine galerij en ziet er van buiten uit als een veredelde snackbar. Binnen is het goed toeven: dit is een Italiaan met smaak, dat merk je aan de inrichting en even later ook aan het eten. Memo Dominico serveert in gebrekkig Nederlands. Hij heeft een Romeins gebeeldhouwd hoofd en zegt geen woord te veel. Pipo is de onzichtbare kok. Hij kookt overwegend traditionele gerechten. Op ons bord verscheen spaghetti, beetgaar gekookt en aangemaakt met olijfolie, hete pepers en knoflook: basic maar hemels lekker (260 fr.). Daarna kwam een voorbeeldige ossobuco met zacht gestoofde kalfsschenkel, saus van tomaat, selder en wortel en opgediend met arborio-rijst (540 fr.). Ook de wijn van het huis bevestigde de goede smaak en de goede intenties van het duo. Dal Dottore heeft slechts acht tafeltjes en omdat het restaurant reeds twintig jaar bestaat en de verdiensten ervan in theater- en andere artistieke kringen algemeen bekend zijn, is reserveren aanbevolen. Woensdag is visdag. - La Renaissance: Paul De Jaerlaan 39, 1060 Sint-Gillis. Tel. (02) 538.52.29 XX (twee koksmutsjes) - Da Piero: Antoine Dansaertstraat 181, 1000 Brussel. Tel. (02) 219.23.48 XXX (drie koksmutsjes) - Dal Dottore: Tabaksvest 93, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 232.70.10 XXXX (vier koksmutsjes) PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutjses. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbelevelenswaardig; 5 = uitmuntend.